Obavijesti

News

Komentari 553

Predsjednica: "Razvijmo svi trobojnice i budimo ponosni"

Predsjednica: "Razvijmo svi trobojnice i budimo ponosni"
43

Na zagrebačkom groblju Mirogoj vijence su položili predsjednica Grabar Kitarović, premijer Milanović, gradonačelnik Zagreba Bandić i predsjednik Sabora Josip Leko

VIDEO

U spomen na Ustavnu odluku o samostalnosti koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. Hrvatska danas obilježava Dan državnosti. Prije 24 godine većina građana Hrvatske na referendumu se izjasnila da ne želi ostati dio Jugoslavije.

U povodu ovog praznika građanima se obratila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je mladima poručila da ne odlaze iz zemlje već da ostanu i učine je boljom i prosperitetnijom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:12

Poruku je uputio i premijer Zoran Milanović koji je kazao kako je ovo najbolja prigoda da se prisjetimo kako smo stvarali demokratsku i modernu državu te je također pozvao sve građane da Hrvatsku učine boljom.

I predsjednica i premijer izrazili su svoju zahvalnost braniteljima koji su najviše zaslužni što imamo vlastitu državu.

Za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu u zagrebačkoj crkvi sv. Marka u 9.30 sati služila se misa.

Na Dan državnosti premijer i predsjednica obilaze ista mjesta, ali ne u isto vrijeme. Kitarović je svečani obilazak započela polaganjem vijenca na Oltaru domovine u 7.50 sati, te je zatim otišla položiti vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli, odakle je i Milanović krenuo u 10 sati. Na rasporedu im je ceremonija polaganja vijenaca na grobnicu Narodnih heroja potom, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na Medvedgrad je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić , te je potom i na Mirogoju položio vijence. Na Mirogoju je vijence položio i predsjednik Sabora Josip Leko.

Nakon polaganja vijenca predsjednica Grabar Kitarović čestitala je svim građanima Hrvatske Dan državnosti.

- Pozivam sve danas da ga zajedno proslavimo, da svi razvijemo trobojnice i budemo ponosni na našu državu, naš narod i sve naše građane, a sve koji su u Zagrebu pozivam da nam se večeras pridruže na prigodnom slavlju na Bundeku - rekla je predsjednica.

Na pitanje zašto ona i premijer vijence polažu odvojeno odgovorila je kako su ona i Leko uranili jer su išli na misu u crkvu sv. Marka u 9.30 sati.

Milan Bandić je istaknuo kako se došao pokloniti 'onima koji su predvodili Hrvatsku u njenoj bitci za neovisnost'.

- Izborili smo Hrvatsku samostalnu ali je trebamo izgraditi po mjeri čovjeka. Samo rad, struka, kompetencija, solidarnost, socijalna pravda i hrvatsko zajedništvo mogu izvući Hrvatsku iz gospodarske krize, sve ostalo je uzaludan posao. Živim za taj dan - kazao je Bandić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:42

Grabar Kitarović će u 18 sati u svom Uredu imati i svečani prijem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 553
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije