To je to što me zanima!

Danas ili sutra: ISIL je na rubu poraza u sirijskom gradu Raki

Koalicija protiv ISIL-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su "izvedeni iz grada"
Vidi originalni članak

Islamska država je na rubu poraza u sirijskome gradu Raki i grad može konačno biti očišćen od džihadista u subotu ili nedjelju, rekla je sirijska kurdska milicija YPG za Reuters u subotu.

Koalicija protiv ISIL-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su "izvedeni iz grada", no da da se još očekuju teške borbe "u danima koji slijede".

Nije rečeno kako su džihadisti izvedeni niti kamo će biti odvedeni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su preostali pripadnici ISIL-a prevezeni iz Rake autobusom u skladu s dogovorom između ISIL-a, koalicije pod vodstvom SAD-a te Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podupire SAD, kojima dominiraju snage YPG-a.

SDF, uz podršku koalicijskih zrakoplova i specijalnih postrojba, bori se od lipnja da izbaci IS iz Rake, formalno njihova glavnoga grada u Siriji i bazi za operacije odakle planiraju napade protiv Zapada.

Konačni poraz ISIL-a u Raki bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine džihadistička skupina potisnuta iz Mosula.

- Borbe se nastavljaju u Raki. ISIL je na rubu poraza. Danas ili sutra grad će biti oslobođen - rekao je glasnogovornik YPG-a Nuri Mahmud preko telefona.

Glasnogovornik koalicijskih snaga u mailu je priopćio da je od 13. listopada oko 85 posto Rake oslobođeno.

Zadnjih tjedana oko 1500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Zmar116 15.10.2017.

    Ameri podupiru Kurde u Siriji i Iraku u njihovoj borbi za neovisnost..,Bojeći se velike kurdske manjine u svojim zemljama,Turci,Iraćani i Iranci uz prešutnu rusku podršku, su protiv Kurda..Znaći jedan rat završava ,a drugi samo što nije počeo...Turska sigurno preventivno ulazi u Siriju i Irak da bi se u širem pogranićnom podrućju tih zemalja obraćunala sa Kurdima..Turci se boje da bi se rat i kurdsko nacionalno buđenje iz Iraka i Sirije moglo prenijeti na Tursku u kojoj živi skoro 20 milijuna Kurda..A to bi onda bio kraj Turske države kakvu poznajemo...Što se tiće nas na Balkanu,Turski utjecaj u BIH bi bio kudikamo veći i jaći, da nemaju veliki problem na istoku Turske sa buntovnom kurdskom manjinom....Odnosi između Amerike i Turske su ponajviše zahladnijeli zbog američkog podupiranja Kurda u Siriji i Iraku... .

  • Iskrivljena antena 14.10.2017.

    Pogibija dobrih razmjera samo derite po ISIL-ovcima kao kuna po kokoškama

  • max2017 14.10.2017.

    mjesecima se spominju deseci gradova kao "zadnje uporište"....normalno novine-mediji niti JEDAN nije u stanju objaviti neke karte sa stanjem na terenu. Zbunjujuće i netočne vijesti gdje se isti grad oslobađa 9 puta godišnje.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare