To je to što me zanima!

Daus upozorio na problem štete koju divljač uzrokuje u Istri

Apelirao je na sve koji mogu utjecati na rješavanje problema šteta od divljači da ga riješe jer, kazao je, taj veliki problem nije samo u Istri nego je počeo biti i u cijeloj Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Saborski zastupnik IDS-a Emil Daus upozorio je u četvrtak na problem štete koju divljač u Istri prouzroči gotovo svakodnevno, poručivši da u turističkoj sezoni neće biti prvi put da se gost prestraši divlje svinje kraj svog bazena ili se noću cijelo krdo svinja mota kraj apartmana.

OPORAVILO IH SE 32 Koronavirus u Istri, brojka zaraženih se povećala: Umrlo je dvoje ljudi i 33 je novozaraženih

Daus je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru upozorio na problem u Istarskoj županiji vezan uz štete koje na njivama, vrtovima, maslinicima i voćnjacima rade divlje svinje, srneća i jelenska divljač te čagalj. Uz to, naglasio je, zbog svoje brojnosti divljač je počela biti i velika opasnost za sigurnost u prometu.

- Poljoprivrednici su pred velikom dilemom da li nastaviti s poljoprivrednom proizvodnjom zbog velike neisplativosti i totalne štete na njihovim usjevima i nasadima- poručio je Daus.

Upozorio je i da se populacija divljači u Istri toliko povećala da sve dosadašnje mjere nisu dovoljne.

POTPISALI DVA UGOVORA Istarski Crveni križ će dobiti iz proračuna županije milijun kuna

Podsjetivši da uskoro kreće i turistička sezona, kaže kako neće biti prvi put da gost izađe iz kuće za odmor, i prestraši se gledajući ujutro divlju svinju kraj bazena, ili kako mu se noću cijelo krdo mota kraj apartmana, tražeći hranu u kantama za smeće.

Apelirao je na sve koji mogu utjecati na rješavanje problema šteta od divljači da ga riješe jer, kazao je, taj veliki problem nije samo u Istri nego je počeo biti i u cijeloj Hrvatskoj. Puljak se ne slaže s mišljenjem Ministarstva

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak u slobodnom govoru nije se složila s mišljenjem Ministarstva pravosuđa i uprave, upućenom Splitu, na upita tom Ministarstvu 'tko obnaša dužnost gradonačelnika u slučaju da ostavku podnesu gradonačelnik i jedan njegov zamjenik'.

POČETAK SEZONE Insajderski izvještaj iz Istre: Istražujemo što se događa iza kulisa vrhunskih hotela

Navela je kako je mišljenje Ministarstva pravosuđa da u slučaju ostavke gradonačelnika i tzv. prvog zamjenika, dužnost gradonačelnika nikako ne može obavljati tzv. drugi zamjenik, koji nije podnio ostavku.

Puljak smatra kako mišljenje nadležnog Ministarstva nije zakonito i nije u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, te nije sukladno načelu razmjernosti jer ne iskorištava druge blaže mogućnosti.

- Čemu uopće institut drugog zamjenika gradonačelnika ako on ne može zamjenjivati gradonačelnika u slučaju njegove spriječenosti, odnosno prestanka mandata- upitala se.

Puljak tvrdi i kako imenovanje vladinog povjerenika, u slučaju da postoji zamjenik koji obnaša svoju dužnost, predstavlja derogiranja demokratskih postulata.

Podsjetivši na 30. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), saborski zastupnik HDZ-a Radoje Vidović rekao je da je HVO prvi ustao u obranu BiH, obranio hrvatski narod u toj zemlji, dao nemjerljiv doprinos u obrani Republike Hrvatske te spašavanju Bihaćke regije kada je 1995. bila pred padom.

No, upozorio je i na lošiji položaj Hrvata u Federaciji BiH i krizu u BiH koja je dodatno produbljena neuspjehom oko promjene izbornog zakona i ograničenih ustavnih reformi.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crni77777777 11.04.2022.

    pa treba i vas netko malo štetiti,vi bi sad svu divljac pobili zbog osobnih interesa i profita

Komentiraj...
Vidi sve komentare