To je to što me zanima!

'Deficit će se smanjiti do 2016., ali za dubioze nam treba više'

Prihode ostvarujemo kroz borbe protiv sive ekonomije i sve većim obuhvatom poreznih obveznika koji su do sada izbjegavali plaćanje poreza, rekao je Linić
Vidi originalni članak

Ministar financija Slavko Linić rekao je za Reuters kako Hrvatska ulazi u EU kao zemlja koja ima povećani deficit iznad tri posto i koja u 2012. provodi mjere fiskalne prilagodbe i fiskalnog ograničenja rashodovne strane. To će se nastaviti u 2013. i posebno 2014. godini. 

- Borimo se za to da smanjimo porez kao opterećenje privredi da bi bila konkurentna, a povećane prihode ostvarujemo kroz borbe protiv sive ekonomije i sve većim obuhvatom poreznih obveznika koji su do sada izbjegavali plaćanje poreza. Nakon pet godina gospodarskog pada, krize, koju nismo uspjeli riješiti, treća aktivnost vlade je kako povećati gospodarski rast i kako okrenuti stabilan gospodarski rast, a to su investicije u energetici, prometu, bitke za jači turistički promet i naravno što više stranih investicija - rekao je Linić i dodao:

- 2016. ćemo biti u mogućnosti da se spustimo ispod tri posto, ali nama treba malo više godina kada govorimo o strukturnim problemima i našim dubiozama. Tu najviše mislim o mirovinskom sustavu gdje je broj umirovljenika skoro izjednačen s brojem zaposlenih. Iz samih fondova ne osiguravamo ni 50 posto novca potrebnih za isplatu mirovina. To se ne može zatvoriti preko noći. Drugi problem je veliki javni dug koji je vrlo visok - objasnio je Linić. 

Dug javnog sektora sada doseže 54 posto BDP-a, a očekuje se da će porasti na 57 do 58 posto u idućim mjesecima.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • SenadDedić 13.06.2013.

    a kako je s vračanjem poreza ,da se strpim što neko neradi svoj posao ili su opet pare isparile na ove izbore

  • Halo Bing, kako brat 13.06.2013.

    Dakle Slavkec i kompiči mu prihode ostvaruju ganjanjem fušera i poreznim davežom svih onih koji u Hrvatskoj pokušavaju nekaj proizvesti...Ma divota! Ak su Slavkec i njegovi kokot kompanjoni zaboravili, da ih malo podsjetimo; Dakle! Organizacija Global Financial Integrity iz Washingtona objavila je 17. prosinca 2012. izvješće o nezakonitim financijskim tokovima iz zemalja u razvoju u periodu 2001 - 2010 Iz Hrvatske je u tom periodu kumulativno izneseno 15.2 milijardi američkih dolara. 15.2 milijardi nezakonitih transfera obuhvaća pokradeni novac prikupljen kriminalom, korupcijom i poreznom evazijom hrvatskih političara i njihovih kriminalaca. Bez obzira koja je koalicijska vlada bila na vlasti, u prosjeku je godišnje 1.5 milijardi napuštalo Hrvatsku, a najveći odljev postignut je 2008. godine kada je ukupno 2.3 milijarde izašlo iz Hrvatske.... Ova cifra bi poprilično mogla smanjiti HR vanjski državni dug . PDV je odavno mogel biti 10 do 15%.Naš porez na dodatnu vrijednost je godinama mogao biti 15 posto i niže. A tek šteta u izgubljenom ekonomskom rastu - zbog ovih 15 milijardi, ulagači poštenih namjera zaobilaze Hrvatsku u širokom luku jer je očito da Hrvatska nema vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i zaštitu vlasničkih prava koji su neophodni za tržišno gospodarstvo i ulaganja. A bez ulaganja nema novih radnih mjesta i nezaposlenost može samo rasti. Ovo izvješće pokazuje da bi bilo vrlo jednostavno ući u trag novcu i identificirati sudionike hrvatskog kriminala i korupcije. A naš Slavkec, Zoki i druga kokot ekipa.. ziher su več tražili od vlasi u Liechtensteinu, podatke o polozima i transferima HR građana koja su prvo završila na računima Hypo Alpe, Adria Banke a nakon toga je kak se i priliči večina oprana ulaganjima u nekretnine...Ha, ha ha! Šala bila, šala bu.

  • Neutralni 12.06.2013.

    Ko god misli da se Hrvatska može povratiti za 10 godina nakon 20 godina pljačke, živi u oblacima.. I naša djeca če ispastati i vračati (ako uspjiju vratiti ako ne onda i unuci) Nije mi simpatičan ovaj Linić kao ni bilo koji političar kod nas ali i da je najpametniji na svijetu puno toga ne može promijeniti.. Stara izreka da "od govana pitu ne možeš napraviti" kod nas nalazi primjenu. Sve je pokradeno, prodano i uništeno. Ono što ovima na vlasti zamjerim je da ne pritisnu Bajića i pravosuđe da ubrzaju procese oko afera i oduzmu tj. povrate bar dio od onog što je popljačkano. Vjerovatno Bajić ima i neke od njih u šahu pa može raditi što hoće.

Komentiraj...
Vidi sve komentare