To je to što me zanima!

Direktor tvrtke koja je radila sanaciju odgovoran za smrt dvojice radnika u odronu?

Muškarca (55) terete da je propustio poduzeti zaštitne mjere za sprječavanje odrona i rušenja zemljanih naslaga s bočnih strana kanala zbog čega su se ugušili pod tonom zemlje
Vidi originalni članak

Propusti koje je 55-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Varaždina učinio prilikom osiguravanja kanala na području Bele u krugu Dvorca Bela 2 doveli su u srpnju 2021. godine do urušavanja kanala oborinskih voda pri čemu su poginula dvojica radnika te tvrtke. Smatra to Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu, koje je 23. veljače 2023., nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 55-godišnjaka zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti.

Prema optužnici, trgovačko društvo iz Varaždina je u srpnju 2021. u mjestu Bela izvodilo radove odvodnje oborinskih voda i kanalizacije. Prilikom polaganja i spajanja plastičnih cijevi za kanalizaciju i odvodnju oborinskih voda na dno iskopanog kanala dubine preko tri metra u kojem je bila voda, 55-godišnjak je kao direktor tvrtke postupio protivno propisima o zaštiti na radu, odnosno propustio je poduzeti zaštitne mjere za sprječavanje odrona i rušenja zemljanih naslaga s bočnih strana kanala postavljanjem odgovarajućih potpornih konstrukcija i kanalnih oplata.

- Uslijed navedenog je propusta 15. srpnja 2021. došlo do odrona zemljanih naslaga i blata s bočne strane kanala u trenutku kad su u kanalu bila dvojica radnika starosti 45 i 22 godine s posljedicom da su odronjena zemlja i blato zatrpali radnike koji su potom smrtno stradali zbog gušenja - izvijestilo je odvjetništvo.

Brzim intervencijama vatrogasaca i ostalih hitnih službi na mjestu događaja sa radnim strojem pokušalo se doći do zatrpanih osoba, ali su nažalost preminuli na mjestu događaja. Kako smo pisali nakon događaja, obojica stradalih radnika su sa područja Požeško-slavonske županije.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Cipelcug 04.03.2023.

    Većina poslodavaca ne primjenjuje zaštitu na radu.  

Komentiraj...
Vidi sve komentare