To je to što me zanima!

Divjak: Kurikularna reforma ide brže nego što bi mnogi željeli

Reforma ide brzo, pripremljeni su materijali za kurikularnu reformu, koji su prije bili dokumenti, sad idu na recenzije, a odgovoreno je i na javnu raspravu te se ti dokumenti unapređuju, rekla je Divjak
Vidi originalni članak

Na pitanje novinara kako je zadovoljna s provedom reformi u svom resoru te ide li kurikularna reforma sporo, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je prije sjednice Vlade kako "kurikularna reforma ide brže nego što bi mnogi željeli."

- Reforma ide brzo, pripremljeni su materijali za kurikularnu reformu, koji su prije bili dokumenti, sada idu na recenzije, a odgovoreno je i na javnu raspravu te se ti dokumenti unapređuju - rekla je Divjak dodavši kako je obrazovnoj reformi potrebno suglasje jer ideološke podjele učenike i budućnost Hrvatske dovode u poziciju talaca partikularnih interesa.

Istaknula je kako vjeruje da će 60 do 70 škola iduće godine krenuti u eksperimentalnu provedbu.

- Ići ćemo s eksperimentalnim dijelom, a sve što prođe eksperimentalni dio ide u punu provedbu, nakon toga nešto drugo ide u eksperiment - istaknula je. 

Poručila je kako je za nju vijest dana velika podrška roditelja uvođenju informatike kao obveznog predmeta. 

- Osamdeset posto roditelja misli da je informatika nešto što treba uvesti kao obavezan predmet u škole i ne sjećam se da je neki drugi projekt dobio podršku u tom obimu - rekla je podsjetivši i kako su nabavljena mikroračunala za sve šeste razrede koja se danas pakiraju i šalju školama. 

' Nacionalni plan reformi posebno naglašava strukovno obrazovanje'

Podsjetila je i da je 70 posto učenika svih srednjih škola u strukovnom obrazovanju stoga je u nacionalnom planu reformi posebno naglašeno strukovno obrazovanje koje se dosad slabo razmatralo, a u tom smislu cilj Ministarstva je i privući sredstva za tu provedbu.

- Napisali smo dva projekta, jedan za kurikularnu reformu i drugi za strukovno obrazovanje, odnosno za opremanje škola i za centre kompetentnosti vezane uz strukovno obrazovanje koji bi se trebali otvarati u Hrvatskoj - rekla je.

Na upit novinara što je s imenovanjem članova Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, Divjak je poručila da očekuje da će ovaj tjedan svi članovi povjerenstva biti poznati. 

- Ja sam predložila, a HNS podržao, da ćemo mi u Povjerenstvo predlagati isključivo čelnike institucija i tijela važnih za provedbu Strategije, što je u skladu sa zadaćama Povjerenstva. To je jedino što ima smisla - poručila je. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • purger2017 27.11.2017.

    možda ide brže nego što žele oni u njezinioj okolini a ne što žele roditelji djece koja kreću u obrazovni sustav

  • anita.antic 24.11.2017.

    sve ok, samo bi gđa trebala raditi po zakonu... npr. kako rade radne skupine, a nema ekspertne radne skupine koja proces vodi. ako ministrica krši svjesno (nekoliko puta je upozorena da sve radi protupravno) to je zabrinjavajuće.... barem bi se mogla potruditi da zadovolji zakonske okvire, ali to njoj baš i nije važno. primjer je natječaj za mirkoračunala - napravljen tako da se samo određena i jedna firma može javiti. baš me zanima kako će proći natječaj za nabavu računala za obveznu informatiku, to će biti zanimljivo...

  • lakej999 24.11.2017.

    od reforme neće biti ništa a u to se budemo uvjerili veoma brzo,a fotku ove ministrice možemo rabiti kao fotku pinokoline-ženskog pinokia a u pozadini konce vuče anemični đepeto...

Komentiraj...
Vidi sve komentare