Obavijesti

News

Komentari 3

Divjak: Kurikularna reforma ide brže nego što bi mnogi željeli

Divjak: Kurikularna reforma ide brže nego što bi mnogi željeli

Reforma ide brzo, pripremljeni su materijali za kurikularnu reformu, koji su prije bili dokumenti, sad idu na recenzije, a odgovoreno je i na javnu raspravu te se ti dokumenti unapređuju, rekla je Divjak

VIDEO

Na pitanje novinara kako je zadovoljna s provedom reformi u svom resoru te ide li kurikularna reforma sporo, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je prije sjednice Vlade kako "kurikularna reforma ide brže nego što bi mnogi željeli."

- Reforma ide brzo, pripremljeni su materijali za kurikularnu reformu, koji su prije bili dokumenti, sada idu na recenzije, a odgovoreno je i na javnu raspravu te se ti dokumenti unapređuju - rekla je Divjak dodavši kako je obrazovnoj reformi potrebno suglasje jer ideološke podjele učenike i budućnost Hrvatske dovode u poziciju talaca partikularnih interesa.

Istaknula je kako vjeruje da će 60 do 70 škola iduće godine krenuti u eksperimentalnu provedbu.

- Ići ćemo s eksperimentalnim dijelom, a sve što prođe eksperimentalni dio ide u punu provedbu, nakon toga nešto drugo ide u eksperiment - istaknula je. 

Poručila je kako je za nju vijest dana velika podrška roditelja uvođenju informatike kao obveznog predmeta. 

- Osamdeset posto roditelja misli da je informatika nešto što treba uvesti kao obavezan predmet u škole i ne sjećam se da je neki drugi projekt dobio podršku u tom obimu - rekla je podsjetivši i kako su nabavljena mikroračunala za sve šeste razrede koja se danas pakiraju i šalju školama. 

' Nacionalni plan reformi posebno naglašava strukovno obrazovanje'

Podsjetila je i da je 70 posto učenika svih srednjih škola u strukovnom obrazovanju stoga je u nacionalnom planu reformi posebno naglašeno strukovno obrazovanje koje se dosad slabo razmatralo, a u tom smislu cilj Ministarstva je i privući sredstva za tu provedbu.

- Napisali smo dva projekta, jedan za kurikularnu reformu i drugi za strukovno obrazovanje, odnosno za opremanje škola i za centre kompetentnosti vezane uz strukovno obrazovanje koji bi se trebali otvarati u Hrvatskoj - rekla je.

Na upit novinara što je s imenovanjem članova Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, Divjak je poručila da očekuje da će ovaj tjedan svi članovi povjerenstva biti poznati. 

- Ja sam predložila, a HNS podržao, da ćemo mi u Povjerenstvo predlagati isključivo čelnike institucija i tijela važnih za provedbu Strategije, što je u skladu sa zadaćama Povjerenstva. To je jedino što ima smisla - poručila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...