To je to što me zanima!

Dječak (11) radi istarske kažune da zaradi džeparac

Mali Puljanin Danijel Dosković (11) počeo je iz hobija praviti kamene replike tradicionalnih istarskih poljskih kućica. Sada zarađuje džeparac
Vidi originalni članak

Sve što napravim, već je netko prije naručio pa gotovo da ništa nemam kod kuće. Kažune prodajem za 30-50 kuna, ovisno o veličini, kaže Danijel Dosković (11) iz Pule. Iako većinu toga što zaradi potroši na materijal za kažune koje će tek napraviti, Danijel je zadovoljan i sve vještije izrađuje replike tradicionalnih poljskih kućica, koje su inače vrlo poznati istarski suvenir. Dječak ide u peti razred Osnovne škole Šijana u Puli i ovim hobijem se bavi oko godinu dana. Njegova majka Gracijela kaže da je počeo nakon što je kažune vidio na sajmovima na koje su zajedno išli.
- Prvi kažuni mu nisu bili baš najbolji, ali je ubrzo postao majstor. Svi su zadovoljni njegovim djelom - kaže majka. Danijel je postao toliko vješt da manje kažune napravi za samo pola sata. Puno ih je darovao prijateljima, a dosad je napravio više od 60 kažuna. Najveći je darovao svom razredniku Branku Perniću.

OD JAVNIH ZAHODA DO KULTURNOG SIMBOLA
Tradicionalne kružne kamene kućice u svojim su svojim poljima, najčešće u 19 stoljeću, izrađivali istarski seljaci. Kažuni su služili kao spremišta alata, skloništa od kiše i vjetra, a narodne priče kažu, koristili su ih i ljubavnici. Kažuni se izrađuju slaganjem tankih kamenih komada bez vezivnog materijala. Danas je kažun jedan od najprepoznatljvijih istarskih simbola. Brojni su obnovljeni kao tradicijski i kulturni spomenici, no ima primjera i da su korišteni kao - javni zahodi.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • pulezanka 12.03.2008.

    lijep primjer ,dobro odgojenog djeteta,koje ne trazi,racunalo,mobitel, i kojekakve gluposti,cemu teze danasnja djeca,a sve zahvaljujuci roditejima,koji gledaju da nabave sve,samo da nisu,,osudjeni,,na duzi boravak sa svojom djecom...

  • Ponosna_Hrvatica 12.03.2008.

    Ova priča pokazuje da su u dječaku usađene tradicijske vrijednosti koje prenosi dalje. Lijepo je vidjeti dječaka koji izrađuje simbole istarske baštine. Poštovanje!

  • entoni 12.03.2008.

    Adresu molim !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare