To je to što me zanima!

Dječak nepokretan: Sudi se ginekolozima zbog pogreške

Dominic Pitra (5) od rođenja u zagrebačkoj bolnici Merkur u kolovozu 2007. godine stopostotni je invalidi s 57 dijagnoza. Sudi se Predragu Đuriću i Ivi Balenoviću
Vidi originalni članak

Saslušanjem svjedoka Mirana Martinca (57) na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje ginekologu Predragu Đuriću te ginekologu i piscu Ivi Balenoviću zbog liječničke pogreške pri porodu Dominica Pitre (5), dječaka koji je, nakon što se rodio u zagrebačkoj bolnici Merkur u kolovozu 2007. godine, stopostotni invalidi s 57 dijagnoza.

Podsjetimo, dječačić je rođen u noći kad je dr. Balenović bio dežurni liječnik u rađaonici, a Dominicovu majku porađao je njezin privatni ginekolog dr. Đurić, koji u to vrijeme nije imao nikakav ugovor s bolnicom. Zbog nestručno vođenog poroda Dominicove majke Jasmine Križančić Pitra, Dominic danas ne vidi, ne čuje, ne kreće se.

- Bio sam ravnatelj KB Merkur do 2004. godine, što je tri godine prije događaja oko kojega se u ovom postupku spori. Stoga mi nije jasno zašto ste me pozvali kao svjedoka – rekao je Martinac sucu Rafaelu Krešiću. Kako je ginekolog Predrag Đurić u vrijeme dok je Martinac bio ravnatelj KB Merkur s tom bolnicom imao sklopljen ugovor kao vanjski ginekolog, Martinac je odgovorio:

- I prije mog ravnateljstva postojali su ugovori koje je bolnica sklopila s privatnim ginekolozima, odnosno s ginekolozima koji nisu bili zaposleni u bolnici. Ja sam te ugovore 'doveo u red', jer se ranije znalo događati da privatni liječnici dolaze u bolnicu bez ikakvog pravnog temelja i nesmetano šeću – rekao je Martinac.

Privatni ginekolozi u bolnicu dovodili svoje pacijentice

Kako je broj poroda u KB Merkur počeo opadati, prema ugovorima su privatni liječnici u našu bolnicu dovodili svoje pacijentice. No njihov smisao nije bio dopustiti privatnom ginekologu samostalno vođenje poroda, već samo prisustvo – dodao je bivši ravnatelj KB Merkur i naglasio da Predrag Đurić nije imao nikakve ovlasti samostalno voditi porode. Nije mu poznato ni da bi privatni ginekolozi od pacijentica uzimali novac za njihovo prisustvo na porodu.

- Moj nasljednik, ravnatelj Željko Vidas, Đuriću ugovor s bolnicom nije produžio, no ja ne znam zašto – zaključio je Martinac.

Suđenje se nastavlja u siječnju.


Idi na 24sata

Komentari 16

  • MilkyJuras 02.11.2013.

    ljudi javite se volonterima s weba www.lijecnicka-pogreska.net oni su mojoj rodici pomogli nać slovenskog vještaka jer se doktori pokrivaju i specijalizirani odvjetnik joj je dobia visoku odštetu

  • Capafiori 21.12.2012.

    Što se to unazad nekoliko godina događa u našem zdravstvu, u kojem ni oni koji su pod Hipokratovom zakletvom ne poštuju život? Činjenica je da su neki sudski sporovi riješeni u korist tužitelja tek kad izađu u javnost, dok se uglavnom liječničke pogreške provlače "ispod žita" i tužbe protiv njih bivaju odbačene jer im se eto, potkrala greška, no oni i dalje ostaju "odgovorni stručnjaci" koji ne odgovaraju za svoja nedjela.

  • WOMANIZER 20.12.2012.

    jadno dijete! strašno šta se to sve događa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare