Obavijesti

News

Komentari 16

Dječak nepokretan: Sudi se ginekolozima zbog pogreške

Dječak nepokretan: Sudi se ginekolozima zbog pogreške
3

Dominic Pitra (5) od rođenja u zagrebačkoj bolnici Merkur u kolovozu 2007. godine stopostotni je invalidi s 57 dijagnoza. Sudi se Predragu Đuriću i Ivi Balenoviću

VIDEO

Saslušanjem svjedoka Mirana Martinca (57) na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje ginekologu Predragu Đuriću te ginekologu i piscu Ivi Balenoviću zbog liječničke pogreške pri porodu Dominica Pitre (5), dječaka koji je, nakon što se rodio u zagrebačkoj bolnici Merkur u kolovozu 2007. godine, stopostotni invalidi s 57 dijagnoza.

Podsjetimo, dječačić je rođen u noći kad je dr. Balenović bio dežurni liječnik u rađaonici, a Dominicovu majku porađao je njezin privatni ginekolog dr. Đurić, koji u to vrijeme nije imao nikakav ugovor s bolnicom. Zbog nestručno vođenog poroda Dominicove majke Jasmine Križančić Pitra, Dominic danas ne vidi, ne čuje, ne kreće se.

- Bio sam ravnatelj KB Merkur do 2004. godine, što je tri godine prije događaja oko kojega se u ovom postupku spori. Stoga mi nije jasno zašto ste me pozvali kao svjedoka – rekao je Martinac sucu Rafaelu Krešiću. Kako je ginekolog Predrag Đurić u vrijeme dok je Martinac bio ravnatelj KB Merkur s tom bolnicom imao sklopljen ugovor kao vanjski ginekolog, Martinac je odgovorio:

- I prije mog ravnateljstva postojali su ugovori koje je bolnica sklopila s privatnim ginekolozima, odnosno s ginekolozima koji nisu bili zaposleni u bolnici. Ja sam te ugovore 'doveo u red', jer se ranije znalo događati da privatni liječnici dolaze u bolnicu bez ikakvog pravnog temelja i nesmetano šeću – rekao je Martinac.

Privatni ginekolozi u bolnicu dovodili svoje pacijentice

Kako je broj poroda u KB Merkur počeo opadati, prema ugovorima su privatni liječnici u našu bolnicu dovodili svoje pacijentice. No njihov smisao nije bio dopustiti privatnom ginekologu samostalno vođenje poroda, već samo prisustvo – dodao je bivši ravnatelj KB Merkur i naglasio da Predrag Đurić nije imao nikakve ovlasti samostalno voditi porode. Nije mu poznato ni da bi privatni ginekolozi od pacijentica uzimali novac za njihovo prisustvo na porodu.

- Moj nasljednik, ravnatelj Željko Vidas, Đuriću ugovor s bolnicom nije produžio, no ja ne znam zašto – zaključio je Martinac.

Suđenje se nastavlja u siječnju.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.