To je to što me zanima!

Možda ne doživi 5. rođendan: Dječak je ostvario svoje želje

Maleni Nkaitole, dječak iz Kenije, jedan je od mnogobrojne djece u Africi koja nemaju pitku vodu zbog čega svakog dana umire 4100 djece mlađe od pet godina
Vidi originalni članak

Ne. Niti jedno četverogodišnje dijete ne bi smjelo imati svoj popis želja prije smrti, ali ga Nkaitole, maleni dječak iz kenijskog plemena Massai, ipak ima. Vjerojatno ga imaju i mnogi njegovi prijatelji budući da u Africi svakoga dana 4100 djece mlađe od pet godina umire jer nemaju pristup pitkoj vodi. Istina, brojke su užasavajuće. 

No, gledajući malenog dječarca kako ispunjava svoje snove u svega nekoliko dana, jer možda neće doživjati svoj peti rođendan, zaista zorno prikazuje što zapravo znači nedostatak pitke vode. 

Upravo to želi promijeniti  WATERisLIFE, neprofitna organizacija koja donosi pitku vodu onima kojima je ona prijeko potrebna. Organizacija upravo ovim kratkim i nadasve dirljivim dokumentarcem nazvanim 'Kenya Bucket List' želi podići svijest o tom sve većem svjetskom problemu. 

Lista želja: Od vožnje brodom do prvog poljupca

Tijekom dvije minute, četverogodišnji Nkaitole po prvi puta napušta svoje selo i odlazi na putovanje na kojem će učiniti sve ono što je oduvijek želio napraviti. Na njegovoj listi želja uključeni su jednostavni užici, poput vožnje brodom, prvi poljubac, posjet oceanu. No, tu su i neke zahtjevnije želje poput pobijediti najbržeg čovjeka, igranje nogometa na nacionalnom stadionu... 

Organizacija prikuplja i novac od svih koji žele pomoći i mole sve koji ih podržavaju da na Twitteru podijele ovaj video sa hashtagom #5YearsToLive.

Bez pitke vode 780 milijuna ljudi

Diljem planete Zemlje čak 780 milijuna ljudi nema pitku vodu i jako je velik rizik da će razviti po život ozbiljne bolesti prije nego što uopće dobiju šansu za život.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • Klompa_1 18.08.2013.

    Svi vi koji se čudite zašto se ne kopaju bunari, malo se bolje informirajte pa ćete vidjeti da svi projekti koji imaju dobru "iskoristivost" (čitaj zaradu) završe u rukama lokalnih warlorda i bandi koje ne prezaju ni pred čime da se dokopaju zarade ili da imaju dominaciju na određenom teritoriju. Svi projekti su unaprijed osuđeni na propast sve dok Afrikanci sami ne shvate da kalašnjikov u ruci ne predstavlja sigurnu budućnost. Ovako nemaju ni bunare, ni navodnjavanje, ni poljoprivrede niti budućnosti. Ne zaboravite da su najnovija istraživanja pokazala da je Afrika kontinent s najviše podzemnih voda. Žalosna priča ali ne krivite sada bogate kako ne žele pomoći siromašnima jer je od sve pomoći koja se slala u Afriku tek 10% dolazilo do onih kojima je pomoć bila potrebna, ostalo se sve preprodavalo. I prije nego nakeljite meni minus, miš u ruke i Google...

  • zelot 18.08.2013.

    Svaka pomoć Africi je održavanje statusa quo da bi strane kompanije mogle u miru eksploatirati afrička rudna bogatstva. Afrički narod se mora probuditi i uzeti sudbinu u svoje ruke.

  • mama2misa 18.08.2013.

    Mali anđelak je zaslužio toliko toga isto kao i sva djeca ovoga svijeta.Kada bi svatko tko ima donirao samo 25kn mjesečno omogučili bi tim mališanima i vodu i školovanje,a ono što im nitko ne treba dati to je njihova bezbrižnost i sreća za novim sutra..

Komentiraj...
Vidi sve komentare