To je to što me zanima!

Dječak samo s jednim dijelom mozga upravlja cijelim tijelom

Finley (2) nije se razvijao kao njegova sestra blizanka. Liječnici su otkrili kako mu nedostaje skoro cijela lijeva polovica mozga. Zaključili su kako neće moći hodati
Vidi originalni članak

Maleni Finley Rosbotham (2) rodio se bez skoro cijele lijeve polovice mozga. Roditelji Kelly i Ivan primijetili su da se Finley ne razvija kao njegova sestra blizanka Ellie. Sa četiri mjeseca dječaku je jedna strana tijela bila potpuno nepokretna. Pretrage su pokazale kako mu nedostaje dio mozga, a prognoze su bile stravične. Liječnici su roditeljima rekla da dječak nikada neće moći hodati te da su čak male šanse i da propuže. 

Dijagnosticirali su mu rijetki oblik cerebralne paralize. Ivan i Kelly s tim se nisu mirili. Sa sinom su 20 mjeseci prakticirali posebne vježbe, a motoriku su mu razvijali njegovim omiljenim igračkama. Uz pomoć fizioterapeuta iz Lancashirea Finley je sa samo desnom stranom mozga naučio kontrolirati obje strane tijela. Naučio je puzati loveći omiljenu igračku, lokomotivu Thomas. Ubrzo nakon toga napravio je i prve korake. 

- Svi smo plakali gledajući ga kako hoda po sobi. Nevjerojatno je kakav je uspjeh postigao snagom volje. Svim majkama čija su djeca u sličnoj situaciji poručila bi da liječničke prognoze ne uzimaju zdravo za gotovo i da se bore - rekla je Kelly za Daily Mail.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • pri gori 15.06.2011.

    od moje najbolje prijateljice dijete je isto tako rođeno bez polovice mozga i još sa cistom pa malena nije smjela ležati na leđima i lijevoj strani,prognoze su bile loše,zapravo nisu znali od bolnice do bolnice što bi bilo pametno,fizijatri su čuda napravili ali i oni doma,mala je s 4-5god. prepametno dijete,u znanju je premašila prvoškolce,s 4g mi je brojala do 100,pričala engleski,čitala...čudo od djeteta

  • ivana1977 15.06.2011.

    mrvica mala želim mu svako dobro a roditeljima svaka čast,kao i fizioterapeutu bravooooooooooooooooooooooooooooo

  • Plavusa131 14.06.2011.

    BRAVOOOOOOOOOOO!Ovo je prekrasna vijest.Bravo i za malenog i za roditelje i za dobrog terapeuta!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare