To je to što me zanima!

Dječji psiholog: Filicid je rjeđi od drugih oblika ubojstava, ali ne smijemo ga zanemariti

Pokazalo se kako počinitelji filicida u većini slučajeva istovremeno imaju prisutnih više faktora rizika poput doživljavanja i/ili svjedočenja nasilju u obitelji, problema mentalnog zdravlja, rastave, ovisnosti...
Vidi originalni članak

Krešimir Prijatelj, magistar psihologije, poslao nam je analizu strašnog slučaja trostrukog ubojstva djece na Mlinovima.

TRAŽE DODATNE ANALIZE Još nije poznato kako su djeca ubijena: Gušenjem ili trovanjem

Otac, Austrijanac s hrvatskom adresom, ubio je troje malodobne djece, sina (4) i blizance, dječaka i djevojčicu (7).

Pogledajte video: Strava u Zagrebu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bio je rastavljen, a djeca su bila kod njega na vikendu u Zagrebu. Majka je u vrijeme ubojstva bila u Dubrovniku.

Krešimir Prijatelj, dječji psiholog, kaže da filicid nikako ne smije biti zanemaren, iako je statistički rjeđi od drugih oblika ubojstava.

- Philip Resnick je još 70-ih godina klasificirao filicid, odnosno nasilnu smrt djece od strane roditelja u pet kategorija, a neki od njih su i filicid kao osveta bračnom partneru, filicid kao posljedica akutnog psihotičnog stanja, filicid zbog neželjenosti djeteta i dr. Dakle radi se o dobro poznatom i odavna prepoznatom problemu. Filicid, iako je statistički rijeđi od drugih oblika ubojstava, ne smije biti zanemaren.

- Podaci UN-a iz 2019. govore kako je na razini svijeta prevalencija filicida u prosjeku između 2 i 12 na 100000 djece - analizira psiholog Krešimir Prijatelj.

NAČELNIK NEUMA 'Ako mališane pokopaju ovdje, proglasit ćemo Dan žalosti'

- Također, za počinitelje filicida su vrlo karakteristični i pokušaji suicida, naime istraživanja upućuju kako jedan od pet roditelja počini suicid nakon filicida. Pokazalo se kako počinitelji filicida u većini slučajeva istovremeno imaju prisutnih više faktora rizika poput doživljavanja i/ili svjedočenja nasilju u obitelji, problema mentalnog zdravlja (psihotične epizode, velike depresivne epizode…), roditeljske separacije, rastave braka, ranijeg činjenja nasilja u intimnim vezama, prethodnog zlostavljanja djece te zloupotrebe sredstava ovisnosti. Nasilna smrt djece se mora moći izbjeći, krajnje je vrijeme je da kao društvo prestanemo okretati glavu od dječje patnje i prijavljujemo svaku sumnju na bilo kakav oblik nasilja nad djecom.

DETALJI ZLOČINA Mala tijela bila su u sobi. Otac se skrivao u WC-u, na prozoru dječje majice. Kao zastave tuge

- Rastava može biti stresa kako djeci, tako i roditeljima, a pravovremena reakcija i traženje pomoći i podrške od strane stručnjaka nikako nije znak slabosti! Ako roditelji ne potraže pomoć ili podršku oko problema koje doživljavaju, tada se povećava rizik da se nađu u stanju psihološke krize i dođe do tragičnih događaja - analizirao je Krešimir Prijatelj, magistar psihologije.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 26.09.2021.

    Svasta se tu nauči čitajuči,mislio sam da snijeg češći u Sahari nego na Arktiku🤔

  • Haf932 26.09.2021.

    Zašto ?!

  • Fleetwood Town 26.09.2021.

    covjek se eksli preziva prijatelj?

Komentiraj...
Vidi sve komentare