To je to što me zanima!

DNK potvrdila: Nađeni ostaci pripadaju obitelji Romanovih

Ruska pravoslavna crkva je 2000. kanonizirala carsku obitelj, ali je od posebnog povjerenstva zatražila dodatne dokaze da se doista radi o ostacima cara i carice
Vidi originalni članak

Ruski znanstvenici objavili su u srijedu da je test DNK, proveden na zahtjev Ruske pravoslavne crkve, potvrdio autentičnost ekshumiranih ostataka Nikolaja II., posljednjeg ruskog cara i njegove supruge Aleksandre.

Screenshot

Priopćenje ruskih znanstvenika omogućit će da cijela obitelj Romanov, koju su 1918. ubili boljševici, konačno bude pokopana na istome mjestu, u katedrali u Sankt Peterburgu. 

Ruska pravoslavna crkva je 2000. godine kanonizirala carsku obitelj, ali je od posebnog forenzičkog povjerenstva zatražila dodatne dokaze da se doista radi o ostacima cara i carice kao i Alekseja i Marije, dvoje od petero carske djece, čiji su ostaci pronađeni naknadno.  

Forenzičari su u tu svrhu u rujnu ekshumirali ostatke Nikolaja i Aleksandre i uzeli uzorke DNK koji prethodno nisu bili analizirani. Uzeti uzorci odgovarali su prethodnim otkrićima i potvrdili autentičnost, objavilo je povjerenstvo. 

Wikipedia

- Ti uzorci pokazali su heteroplazmu, rijetku genetsku mutaciju koja se pokazala i u prethodnih uzoraka Nikolaja II. - priopćeno je. 

Nikolaja II., njegovu suprugu, petero njihove djece i služavke ubili su boljševici 1918. godine u Ekaterinbrugu, a tijela su bila pokopana u šumi na Uralu.  Godine 1991., tijela carskog para i triju njihovih kćeri bila su prenesena u Sankt Peterburg, ali su ekshumirana 1993. kako bi se potvrdila njihova autentičnost. Ostaci Alekseja i Marije bili su pronađeni tek 2007. te je zatražena dopunska analiza. 

Povjerenstvo je najavilo u srijedu da će provesti još neke testove kako bi izvelo "visoko pouzdan konačan zaključak". U listopadu je povjerenstvo najavilo da će u sklopu iste istrage ekshumirati i ostatke cara Aleksandra III., Nikolajeva oca.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Gvendalina- RUža 12.11.2015.

    Jesu li našli od Anastazije? Navodno je ona preživjela,,,,

  • Timmy2 12.11.2015.

    Bio je to monstruozni čin,pogubljenje cijele obitelji i psa.Počivali u miru.

  • svejedobro 12.11.2015.

    Mira im dajte s tim svojim istraživanjima i analizama...

Komentiraj...
Vidi sve komentare