News

Komentari 4

DNK potvrdila: Nađeni ostaci pripadaju obitelji Romanovih

DNK potvrdila: Nađeni ostaci pripadaju obitelji Romanovih

Ruska pravoslavna crkva je 2000. kanonizirala carsku obitelj, ali je od posebnog povjerenstva zatražila dodatne dokaze da se doista radi o ostacima cara i carice

Ruski znanstvenici objavili su u srijedu da je test DNK, proveden na zahtjev Ruske pravoslavne crkve, potvrdio autentičnost ekshumiranih ostataka Nikolaja II., posljednjeg ruskog cara i njegove supruge Aleksandre.

Priopćenje ruskih znanstvenika omogućit će da cijela obitelj Romanov, koju su 1918. ubili boljševici, konačno bude pokopana na istome mjestu, u katedrali u Sankt Peterburgu. 

Ruska pravoslavna crkva je 2000. godine kanonizirala carsku obitelj, ali je od posebnog forenzičkog povjerenstva zatražila dodatne dokaze da se doista radi o ostacima cara i carice kao i Alekseja i Marije, dvoje od petero carske djece, čiji su ostaci pronađeni naknadno.  

Forenzičari su u tu svrhu u rujnu ekshumirali ostatke Nikolaja i Aleksandre i uzeli uzorke DNK koji prethodno nisu bili analizirani. Uzeti uzorci odgovarali su prethodnim otkrićima i potvrdili autentičnost, objavilo je povjerenstvo. 

Najčitaniji članci