To je to što me zanima!

Dobra vijest za radnike: Neće biti otpuštanja u Đuri Đakoviću

U Đuri Đakoviću nema viška radnika nego manjka posla, a za to su krivi menadžeri koji nisu radili svoj posao, rekao je dopredsjednik Sindikata metalaca Antun Štivić
Vidi originalni članak

Otpuštanja 320 radnika i pretvaranja postojećih sedam u samo tri tvrtke u Đuro Đaković holdingu, barem ne do kraja ove godine, kako je prije nekoliko dana najavila uprava ĐĐ holdinga, ipak neće biti ništa. 

Na tiskovnoj konferenciji u srijedu Sindikat metalaca Hrvatske objavio je da je nakon održanih skupova radnika u svim tvrtkama Đure Đakovića i razgovora s upravom holdinga odlučeno da otkaza radnicima neće biti.

- Tvrdimo i dalje, u Đuri Đakoviću nema viška radnika nego manjka posla, a za to su krivi menadžeri, njih 60-ak, koji za tvrtke u sklopu ĐĐ holdinga nisu radili svoj posao i nisu osigurali posao za radnike i tvrtke. Za sadašnjih 1000 radnika tvrtki u sklopu ĐĐ holdinga posla do kraja godine ima, to analize jasno pokazuju, ako se o višku govori onda to može biti samo tih 60-ak menadžera. Eventualno restrukturiranje ĐĐ holdinga moglo bi doći u obzir tek nakon što se provede dokapitalizacija , a to prije kraja godine ne može biti. Samo s novim ulagačima i novim kapitalom može se planirati nova organizacija unutar tvrtki i holdinga, uz ulazak novog kapitala i novih vlasnika neminovno treba doći i do promjene Nadzornog odbora i Uprave, tada bi i uvjeti za razgovor vodstva ĐĐ holdinga i Sindikata bio bitno bolji i moguć nego je sada - izjavio je na tiskovnoj konferenciji Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - industrijski sindikat. 

'Ako ima viška, onda su to menadžeri'

Dodao je da  je Sindikat metalaca Hrvatske uvijek bio i bit će uz Đurine radnike. 

- Ponavljam, ako viška u Đuri ima onda su to jedino menadžeri, ako nisu u stanju pronaći nove poslove onda im se pod hitno treba zahvaliti. S ovih 1000 radnika Đuro Đaković može opstati na tržištu, radnici su stručni i znali su i znaju raditi i nipošto nisu teret Đuri Đakoviću. Ako u slučajno nešto ode u krivom smjeru odmah idemo ministru gospodarstva Vrdoljaku, koji je još u svibnju zauzeto čvrsto stajalište da otpuštanja radnika u Đakoviću ne treba i ne može biti - kaže Antun Štivić

Unatoč svemu, cijena dionice Đure Đakovića na tržištu vrijednosnica nije nimalo pala, "drži" na 49 kuna po jednoj dionici. 

- Smatramo da je uprava ĐĐ holdinga s najavom otpuštanja radnika u javnost izišla s namjerom da pridobije zainteresirane ulagače, nekih drugih razloga ne može biti - kazao je pravni savjetnik sindikata Mato Stanković. 

'Nema novca ni za otpremnine'

Da bi uprava ĐĐ holdinga najavljeno otpuštanje provela u djelo mora imati dovoljno novca za otpremnine radnicima, a to, tvrde sindikati, sada nema.

- U ovom trenutku Đuro Đaković nema novca da ispoštuje prava radnika prema kolektivnom ugovoru, čak ni u tom slučaju nijednog radnika se ne može proglasiti tehnološkim viškom. Mi ćemo budno pratiti što će se dalje događati - izjavio je Željko Gavran, koordinator Sindikata metalaca u Đuri Đakoviću. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • bajica1009 02.10.2014.

    Vrli sindikalac Štivić ne tako davno potpisali smo sa upravom sporazum i potvrđujemo dobru suradnju, danas odlazite nesposobni menađeri i tko to kaže nesposobni bivši lanser danas sindikalac, pa to traje godinama i sad kad je slovo ostalo od knjige on se buni svi nesposobni samo je on pravi. Radnici smijenite sindikalce i ne dajte novac za njega i njemu slične a uprava i tako odlazi.

  • Sthanga Železni 02.10.2014.

    Neće biti otpuštanja menađera jer im nemreju platit otpremnine zagarantirane neoborivim ugovorima, ali zato buju podjelili otkaze radnicima kome mažete oči aj bok

  • kristofor_kolumbo 02.10.2014.

    pa djuro djakovic je nekad imao 15000 radnika, sto u specijalnim vozilima, montazi i ljevaonici. a sada? ponose se s 1000 radnika i jos su spremali otkaze. e moji lopovi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare