To je to što me zanima!

Dodijeljene nagrade Hrvatske komore arhitekata u Splitu

Medalja za arhitekturu zbog ostvarenog visokog rezultata dodjeljuje se "Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu" autora Vedrana Pedišića, Ericka Velasca Farrere, Davida A. Croteaua i Jenni Katajamäki
Vidi originalni članak

Hrvatska komora arhitekata je na 3. Danima arhitekta u petak navečer u Splitu dodijelila nagrade za 2018. godinu u kategorijama arhitekture, urbanizma i konceptualnog pothvata.

Medalja za arhitekturu dodijeljena je "Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu" (AISZ),  a medalja za urbanizam pripala je "Projektu urbana sanacija", dok je medalju za konceptualni pothvat dobila Izložba/brošura iz područja prostornog planiranja "Kako čitati prostorni plan".

Kako je obrazloženo, medalja za arhitekturu zbog ostvarenog visokog rezultata dodjeljuje se "Američkoj međunarodnoj školi u Zagrebu" autora Vedrana Pedišića, Ericka Velasca Farrere, Davida A. Croteaua i Jenni Katajamäki.

"Autorski tim pristupio je ovom zahtjevnom zadatku sa svjesnim odricanjem kao određenjem stvaralačkog prosedea. Radikalno se odmičući od svakog oblika egzaltiranosti, ova reducirana i prividno ostrašćena zgrada, obuzdane i komprimirane ambicioznosti, u svojoj nutrini krije strastveno traganje za temeljnim arhitektonskim vrijednostima", obrazložio je ocjenjivački žiri na čelu s akademikom Nikolom Bašićem.

Dodaje se kako se sve što u početku izgleda oduzeto i zatajeno, vraća na kraju s višestrukom živosti i oplođenom vrijednosti.

"Projektiranje, koje u ovom primjeru podrazumijeva svjesno podvrgnuće disciplini, stezi, redu i poslušnosti, omogućuje ostvarenje onog cilja po kojem uljudnost postaje manifestnim svojstvom ove decentne i krajnje rafinirane arhitektonske realizacije", stoji o obrazloženju nagrade u kategoriji za arhitekturu.

Publikaciji stručnog skupa "Urbana sanacija" pripala je medalja za urbanizam zbog, kako je obrazloženo, aktualnosti, društvene važnosti teme i pokazane inicijative i odgovornosti za rješavanje problema koji nadilaze okvire urbanističke i arhitektonske struke.
Urednica tog zbornika je Ariana Korlaet, a koncepcija, vodstvo i koordinacija projekta čine Irena Matković, Držislav Dobrinić, Lidija Škec, Rafaela Kovačević-Pašalić.

"Ovaj rad se ocjenjuje doprinosom unaprjeđenju stanja u prostoru, doprinosom metodologiji urbanističkog planiranja i doprinosom društvenoj i ekološkoj održivosti", navedeno je u obrazloženju.

Autorice projekta Izložba/brošura "Kako čitati prostorni plan," kojem je pripala medalja za konceptualni pothvat, su Sanja Turk i Vana Rodin Kružić.

"Kako čitati prostorni plan," prema obrazloženju ocjenjivačkog žirija,dobro je osmišljen i krajnje opravdan konceptualni pothvat jer je naobrazba svih građana u području izrade prostorno-planske dokumentacije i urbanističko-arhitektonske struke jamstvo boljeg razumijevanja i skrbi za prostor kao zajedničkog i općeg nacionalnog dobra, koji je potrošiv i neobnovljiv.

"Izložbeni pothvat ocjenjuje se jasnim konceptualnim refleksom struke na izazove vremena s ciljem reafirmacije urbanističke i prostorno-planerske struke", obrazloženo je.

Treći Dani arhitekata održavaju se u splitskom hotelu Le Meridien Lav od 4. do 6. travnja i na njemu sudjeluju eminentni stručnjaci hrvatske arhitekture.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • pocetakkraja 06.04.2019.

    Jos samo fali Hrvatska komora kapaciteta pluca

Komentiraj...
Vidi sve komentare