To je to što me zanima!

Dogovor u Ženevi: Sirija mora uništiti svoje kemijsko oružje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Na konferenciji u subotu John Kerry je kazao da Sirija mora podnijeti 'sveobuhvatan popis' svojih zaliha kemijskog oružja u roku od tjedan dana i da će ono biti uništeno
Vidi originalni članak

Nakon tri dana pregovora u Ženevi, američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov postigli su dogovor oko stavljanja sirijskog kemijskog oružja pod međunarodni nadzor i uništenja. Rekli su kako će, ako Sirija ne ispoštuje dogovor u određenom roku, tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da odobri vojnu akciju. 

- Svijet neće čekati da Asadov režim ispoštuje svoje obaveze. Nema mjesta za ništa drugo osim za potpuno poštivanje ovih uvjeta - poručio je Kerry na tiskovnoj konferenciji u subotu.

Kazao je kako su američki i ruski stručnjaci procijenili postojeće zalihe i tipove sirijskog kemijskog oružja. Dodao je kako Sirija, u okviru dogovora, mora podnijeti "sveobuhvatan popis" svojih zaliha kemijskog oružja u roku od tjedan dana te da će ono biti stavljeno pod međunarodni nadzor i uništeno.

- Međunarodnim inspektorima iz Organizacije za sprječavanje kemijskog oružja mora biti osiguran "trenutni i nesputani" pristup kemijskom oružju. Ovaj dogovor će nam omogućiti da ubrzamo eliminaciju sirijskog kemijskog oružja koja će zaštiti sirijski narod i njihove susjede i cijeli svijet - rekao je Kerry.

Dogovoreno je i da napori prema uklanjanju oružja i pripreme za drugu konferenciju u Ženeva moraju biti povezani i paralelni.

Lavrov je naglasio da je dogovor utemeljen na konsenzusu i kompromisu, te da su dvije strane postigle cilj.

Pregovori između Sjedinjenih Država i Rusije smatraju se ključnima za nastavak mirovnih pregovora za okončanje dvoipolgodišnjeg rata u Siriji. 

Podsjetimo, sirijski predsjednik Bašar al-Asad je ranije rekao kako će njegova zemlja staviti svoje kemijsko oružje pod međunarodni nadzor, ali je naglasio da to radi zbog ruske inicijative, a ne zbog američkih prijetnji vojnom akcijom. Tvrdio je da će pristup kemijskom oružju omogućiti u roku od 30 dana.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • templar73 15.09.2013.

    Konačno je CIA skužila da je Al Kaida ta koja preuzima kontrolu u Siriji nad pobunom, zato i Ameri nisu poslali oružje, bolje Asad nego nekakvi "talibani", pobunjenici su se dokazali koliko poštuju ljudska prava svojim egzekucijama koje snimaju a što mislite što se onda događa kad se ne snima?! Govoriti da je Asad zločinac, smiješno

  • HRVAT ALI PRAVI 15.09.2013.

    Ajde ljudi . Veliki su to igraci u pitanju i samo oni znaju kaj su se dogovorili a ovo kaj nama napiseju daleko je to do istine.

  • The_Man 15.09.2013.

    kako ih je skenjo putin smijem se već 2 sata!

Komentiraj...
Vidi sve komentare