To je to što me zanima!

Dogovorili suradnju: Pacijente iz Istre vozit će u Sloveniju

Suradnjom sa slovenskom bolnicom u Izoli, godišnje će se spasiti između 50 i 70 života, kaže dr. Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Istarske županije
Vidi originalni članak

Životno ugrožene pacijente s područja sjeverne Istre, odnosno, one koji imaju srčani udar, moždani udar ili su teško stradali u prometnoj nesreći (politraume) hitna pomoć uskoro će početi voziti na liječenje u dvadesetak minuta udaljenu bolnicu u slovenskoj Izoli, a liječenje će u cijelosti plaćati naš HZZO.

Ovakva suradnja između dviju država dogovorena je kroz projekt Europske Unije o cjelovitom pristupu poboljšanja hitne medicinske službe na prekograničnom području Emergency EuroRegion SLO-HR413.

Kako nam je rekao dr. Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije (ZHMIZ), zahvaljujući ovom projektu godišnje će se spasiti između 50 i 70 ljudskih života.

Poznato je od prije da već dugo postoji problem s vitalno ugroženim pacijentima u sjevernoj Istri, jer ih hitna pomoć prevozi u KBC Rijeka ili Opću bolnicu Pula. Do Pule ima skoro sat vremena vožnje, a do Rijeke i više od sat.

To, nažalost, ozbiljno remeti onaj čuveni 'zlatni period' u kojem takav pacijent mora doći do bolnice. Dr. Jerković ne koristi izraz 'zlatni sat', jer je, kaže, ovisno o dijagnozi za svakog pacijenta taj period drugačiji. Kod nekoga je 'zlatni period' samo dvadeset minuta, a kod nekoga sat i dvadeset.

U sjevernu Istru dolazi redovito i mnogo ljudi iz cijele Hrvatske, na izlete, ljetovanja, dulje ili kraće boravke te sezonski rad. Ovakav oblik hitnog zbrinjavanja neopisivo će značiti za sve njih, a ponajviše za stanovnike sjeverne Istre. U tu je svrhu ZHMIZ nabavio i novo vozilo.

'Nije potrebno naglašavati kolike tjelesne i duševne boli trpe pojedinci i obitelji te koliko vrijedi jedan život. Odnosno, koliki je 'teret' jedna osoba s invaliditetom za cijelo društvo i obitelj te što znači gubitak radno aktivnog stanovnika za državu, u slučaju neodgovarajućeg zbrinjavanja (vremenske odgode početnog bolničkog zbrinjavanja) hitnih stanja', stoji u opisu ovog projekta na stranicama Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije.

Do devedesetih su pacijenti s ovog područja redovito išli na liječenje u bolnicu u Izoli koja je poznata kao moderna i dobro opremljena bolnica, no nakon zatvaranja granica, stanovnici Istre ostali su bez ove mogućnosti.

Idi na 24sata

Komentari 173

  • vozi Miško 04.04.2019.

    Konačno nešto pametno, ovog se Kuja sigurno nije dosjetio. Direktiva iz EU.

  • manuel4 03.04.2019.

    Odlican potez vlade RH. Svaka cast!

  • mica trftaljka 03.04.2019.

    Od kad se to trebalo jos dogovoriti STA ste cekali do sada

Komentiraj...
Vidi sve komentare