To je to što me zanima!

Svjedočio Granić, prikazali su snimku, Ivo opet ljutio suca...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, podsjetimo, u objedinjenoj optužnici terete da je uzeo proviziju od Hypo banke i 10 mil. eura mita od mađarskog MOL-a
Vidi originalni članak

Suđenje Ivi Sanaderu u petak je kasnilo sat i pol zbog dojave o bombi. Dojava je, kako se nakon pregleda Županijskog suda ispostavilo, bila lažna. U nastavku ročišta sudsko vijeće odlučilo je da je snimka iz restorana Marcellino zakonita te su je prihvatili kao dokaz. 

Sudac Ivan Turudić odbio je ispitivanje vlasnika restorana Marcellino Marija Čerhaka. Obrana ga je htjela pitati zašto je snimku tako dugo čuvao, tj. zašto je nije uništio nakon što je istekao rok u kojem je morao snimku čuvati.

Kasnije su prikazali snimku, na kojoj se vide Ivo Sanader i Zsolt Hernadi za stolom u restoranu. Na stolu nema čaša ni hrane. Sanader uglavnom govori, a potom Hernadi preuzima riječ. Djeluje kao da se opravdava, širi ruke pa se naslanja na stol, piše Tportal. Sanader potom iz mobitela vadi bateriju i kao da nešto računa. Zatim je Sanader nešto napisao na papirić i taj je papirić dao Hernadiju. Na kraju je Hernadi nešto napisao na papirić i vratio ga Sanaderu. Dnevnik.hr javlja kako je Sanader snimku odgledao sa smiješkom.

Svjedoka Roberta Tafru ispitivao je i Sanader, a nakon toga je počela rasprava te su svi govorili uglas. Sudac Turudić pustio ih je neko vrijeme, a potom prekinuo riječima: "Evo da vas vijeće pusti da raspravljate to bi bila prava pijaca, kako mu u Slavoniji kažemo vašar." Nakon toga je Turudić počeo diktirati pitanja, a Sanader mu je htio upasti u riječ. Turudić je onda povisio ton i ukorio Sanadera.

- Zabranjujem vam! Potrošio sam dvije minute da vam objasnim što ne smijete raditi, a vi to opet radite. Imate pravo stavljati primjedbe na zapisnik, ali ne smijete mi upadati u riječ. Zbog toga ovaj malo povišeni ton. Dok diktiram, što je zahtjevna dužnost, jer pazim na svaki zarez, ne smijete me prekidati - rekao je Turudić oštro Sanaderu.

Na kraju ročišta svjedočio je Mate Granić koji je rekao kako je 1994. godine dobio pismo od A. Mocka, šefa austrijske diplomacije koji mu je preporučio da Hrvatska uđe u posao s Hypo bankom koja je tada bila gotovo nepoznata regionalna banka. Granić je onda Tuđmanu predložio da s Hypom dogovore kredit. 

- Bilo je logično da taj posao oko pregovora vodi moj zamjenik Sanader koji je živio u Austriji i dobro govorio njemački. Ja sam tada godišnje bio najmanje 200 dana na putu - kaže Granić.

Ročište se nastavlja sljedeći četvrtak.

OVDJE možete pratiti tijek današnje rasprave.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • davidenko 29.11.2011.

    - otkriveno je da je Granić dobio kredite od preko milijun i pol kuna koje realno nije mogao vratiti u predviđenom roku 7 god. jer mu je rata iznosila 15.000.- kn a tek nešto više je zarađivao - otkriveno je da je Granić dao par savjeta Hypo i za to dobio 200.000 eura - otkriveno je da je Granić imao specijalne odnose s Hypo jer jedini je dobio kredit a da nije morao ni ići u Banku ( i malo slabiji istražitelj bi posumnjao da je Granić uveo Hypo na hrvatsko tržište u neformalnoj varijanti i zbog dobivene provizije i bliskog odnosa je bio jedini klijent koji nije morao u banku a zbog te provizije se banka nije ni plašila da Mate nema novaca u zalihi za vratiti kredit). - otkriveno je da je dr.Sanader samo vrijedno služio svom pomoćniku čak mu, jer mu je bio nadređen Granić, pristao i biti jamac za kredit te da se Sanaderova uloga sastojala samo u vrijednoj služenja u svom rangu pomoćnika - otkriveno je da je Granić sam se javljao USKOK bez poziva svaki put dodatno tereteći Sanadera što je nelogično da netko sam želi nauditi danas jakoj političkoj osobi i biti mu neprijatelj ako nemaš osobni motiv da nešto sakriješ - otkriveno je da je Granić jako nezahvalna osoba, podmukla lija umiljatog glasa ali ipak prokužena i od suca Turudića i od odvjetničkog tima. Dakle održavanje optužnice koja je u pravnom smislu ali i osvjedočenjem javnosti izgubila svaki smisao još postoji zbog očiglednih pritisaka na Bajića, Cvitana i Laptoš koji će zbog toga vjerojatno urušiti svoje karijere, ako u slijedećem tjednu ne povuku tu optužnicu sad kad je sve jasno. To je uobičajno kad se javno otkrije da je ključni svjedok pakirao osumnjičenom i da je zapravo svjedok kriv. Dakle kao što su dodali u predmet slučaj MOL tako sad se očekuje da radi promjene okolnosti odustanu i skinu Hypo,

  • davidenko 29.11.2011.

    Već vidimo da svi navodi koja su HDZ a Kosor i Šeks sugerirali i javno i po skupovima su pali u vodu, dakle u predmetu Hypo: -nije sve Sanader sam osmislio nego je po priznanju Granića to jednostavno morao raditi kao njegov pomoćnik - nije bilo govora o nikakvoj tajnoj proviziji nego je treća osoba koja je za Hrvatsku posredovala jasno tražio, na što je imao pravo i taj nikome nije odgovoran, jer je to legalno a o tome je dr.Sanader izvjestio Granića i Tuđmana što je Granić potvrdio - nije bilo urote niti tajanstvenog plana oko davanje podrške Hypo za ulazak na hrvatsko tržište jer su to oni javno od Granića kao nositelja kredita tražili otkrivši da im je to bio osnovni motiv i interes glede njihova rizika oko kredita što je opet Granić potvrdio da je to došlo i u pismenoj formi - Granić je potvrdio da im je pristao dati traženu podršku ali je način tretiranja dao provjeriti u Ministarstvo financija (dakle da je Granić odbio uvesti Hypo na hrvatsko tržište onda bi im vratio dokumenta a ne bi ga slao na provjeru u ministarstvo financija) dakle Mate nije izjavio da ih je odbio nego da se navodi nisu mogli prihvatiti u pismenoj formi kako je Hypo predložio.

  • mm2111 19.11.2011.

    granić je teška lopovčina, odmah uz sanadera i hebranga,šukera i ostale korumpirane stoke, a o pravosuđu i vrhu mup-a netreba trošit riječi, g. karamarko kupi zemljište u dalmaciji na zabačenom i nedostupnom djelu i gle čuda, od jedanput prođe cesta kraj njegove parcele i sva popratna komunalija i njegovo zemljište sad vrijedi 100 puta više ?????????????? lopovčić,

Komentiraj...
Vidi sve komentare