To je to što me zanima!

'Dok Sabor ne odluči drugačije, naši ministri će i dalje raditi'

Iako premijer Andrej Plenković poručuje da "temeljem članka 110. Ustava, premijer može razriješiti ministre i nije potreban supotpis", Mostov Miroslav Šimić ne slaže se s tim
Vidi originalni članak

Iako premijer Andrej Plenković poručuje da "temeljem članka 110. Ustava, premijer može razriješiti ministre i nije potreban supotpis", Mostov Miroslav Šimić ne slaže se s tim. Poručio je novinarima u Hrvatskom saboru, pokazujući rješenja o razrješenju tri Mostova ministra koja je Plenković već poslao u Sabor, da su ta rješenja protuustavna. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- U rukama držim tri rješenje o razrješenju tri ministra hravatske Vlade, rješenja koja su potpuno protuustavna, koja mi ne priznajemo i želimo najaviti da će naši ministri nastaviti raditi svoj posao sve dok ne izgube povjerenje Hrvatskog sabora. Podsjećam da prema članku 110. Ustava definirano je da Vlada kao kolektivno tijelo stupa na dužnost nakon što dobije povjerenje Hrvatskog sabora. Moguće razrješenje ministara predviđeno je člankom 116. Ustava i sve ono što je danas govorio predsjednik Vlade nije u skladu sa člankom 116. Ministri mogu biti razrješeni samo uz volju većine zastupnika u Saboru. Ono što bi naš predsjednik Vlade trebao znati, ja čak vjerujem i da zna, da je to tako obzirom da je u studenom 2016. iz formalnih razloga razrješio dva ministra, gospođu Dalić i Gorana Marića i tada mu je za takav potez trebao supotpis predsjednika Hrvatskog sabora i mislim da je svima jasno kakva nas procedura čeka- istaknuo je Šimić.

Premijeru Plenkoviću poslao je i poruku i ponovio kako Mostovi ministri nastavljaju raditi svoj posao.

- Želim da premijer shvati da mi u Hrvatskoj nemamo kancelarski sustav nego parlamentarni i da je Hrvatski sabor zakonodavno najvažnije državno tijelo i da naši ministri nastavljaju raditi svoj posao sve dok se u Saboru ne odluči drugačije- poručio je Šimić.

Na pitanje strahuju li da bi premijer Plenković i Klub HDZ- a mogli pokrenuti smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova, Šimić poručuje da oni nemaju nikakvog straha.

- Naše kolege iz bilo koje parlamentarne stranke pa tako i iz HDZ- a mogu krenuti s tim postupkom ako skupe dovoljnu većinu zastupnika. To na kraju mogu i napraviti, to je legitiman potez- rekao je Šimić dodajući kako rješenje o smjeni ministara nije legitiman potez.

Na pitanje hoće li ići s tim rješenjem na Ustavni sud, Šimić kaže kako je to jedna od opcija. 

 

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Zagor te-nej 01.05.2017.

    Malo si se zajebao u procjeni.

  • bajica1009 28.04.2017.

    Evo pravi primjer MOST-ovca manje stranaka u kojima nije bio i svagdje opozicija kako bih rekao skupila se kritićna masa nezadovoljnih koji sve znaju pa naivci trće dati im glas a ustvari su sve prevaranti.

  • 27.04.2017.

    četiri ustavno pravna stručnjaka pa čak i šef katedre kaže da nije potreban supotpis predsjednika sabora, a teroristi iz mosta pilaju po svome. Pa rekli ste da vam fotelje nisu bitne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare