To je to što me zanima!

Dolaze trajektom iz Ancone: 'Ajme, što ako ih dođe 200?!'

Jučer su u Hrvatsku ušla 193 Talijana, 169 ih je samo u kućnoj izolaciji jer ne dolaze sa sjevera države. 24 su se vratila kući
Vidi originalni članak

Italija je proglasila karantenu u cijeloj državi, ulice i trgovi su prazni, putovati se može samo s posebnom dozvolom za odlazak na posao, ili za hitan slučaj. S 10.149 oboljelih i 631 preminulim od posljedica zaraze, Italija je, nakon Kine, na drugom mjestu liste najvećih žarišta zaraze. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Osoblje je iscrpljeno. Vidio sam uplakane medicinske sestre, jer ne možemo spasiti sve pacijente. Moramo birati koga spašavati, dramatičan je apel liječnika iz bolnice u Bergamu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

U Hrvatskoj su jučer potvrđena još dva slučaja zaraze, kod osobe koja je došla iz Italije zajedno s prvooboljelim iz Labina. Mlađa je osoba, s blagim simptomima, i hospitaliziran je u pulskoj bolnici. Virus je potvrđen i kod muškarca koji se vratio sa skijanja u Austriji. Kod svih pacijenata liječenje se odvija dobro, rekla je ravnateljica Klinike “Fran Mihaljević” Alemka Markotić

U Hrvatsku su jučer ušla 193 Talijana, od kojih u se 24 vratila kući, a ostali su u samoizolaciji, ne u karanteni. Hrvatska još nije, naime, bila dobila službenu obavijest Italije o proglašenju karantene u cijeloj zemlji, pa su prvi novopridošli Talijani morali samo u kućnu izolaciju. Ostali koji budu dolazili, od jučer poslijepodne, moraju u karantenu na izdvojenim, tajnim lokacijama.

Tko na ulasku u Hrvatsku karantenu odbije, mora natrag kući, jednako kao i ostali iz ugroženih područja - Kine, J. Koreje, Irana, Hong Konga, Japana i još neki. Oni koji se ipak odluče za  karantenu, doznajemo, morat će platiti sve troškove sami - 14 dana “stana i hrane”.

ISPOVIJESTI OČAJNIH HRVATA Zaključani u Italiji: 'Žena mi je rodila, a ne mogu vidjeti kćer'

Lokacije su tajne kako stranci ne bi imali problema, no poznata je lokacija u Zagrebu - karantena na Sljemenu je u ponedjeljak bila spremna, no još nikoga unutra nema, doznajemo. Rijeka je pripremila karantenu za 30 ljudi, u pričuvi ima još dvije lokacije za ukupno 500 osoba. Zasad ni tamo nema nikog.

Hrvatski građani po povratku sa žarišta zaraze moraju u kućnu izolaciju. Testira se samo ljude koji pokazuju neki simptom, ostale ne, jer nalazi onda mogu biti i lažno negativni. Na terenu se može čuti kako se epidemiolozima  javljaju i ljudi koji dolaze s problematičnih područja u Italiji, a na granici ih nitko ništa nije pitao. Odgovorni su, pa se jave, no postavlja se pitanje što s onima koji granicu prođu bez ikakvog pitanja, ili pak ne kažu istinu odakle dolaze - ne postoje mehanizmi takve provjere.

Ministar policije Davor Božinović rekao je da oni koji budu lagali da ne dolaze iz Italije mogu biti gonjeni kazneno i prekršajno. Prekršajna kazna je od tri do osam tisuća kuna. Sanitarni inspektori bi u slučaju pisanja prijave bili u pratnji policije, i osigurali bi da ta osoba ode u karantenu, dodao je ministar.

SITUACIJA SVE LOŠIJA U Italiji preminulo 168 ljudi, najviše u jednom danu dosad

Epidemiolozi kažu da je mala vjerojatnost da će zarazu proširiti netko bez simptoma, no istovremeno je u SAD-u alarmatno stanje jer je petnaestero zaraženih umrlo u roku par sati bez ijednog simptoma. 

U Split danas stiže brod iz Ancone. Putnici će morati u karantenu, kaže Božinović. U Splitu je inače spremna karantena za do 90 osoba.

- A ništa, možemo se samo nadati da ih neće doći 200 jer nemamo gdje s njima - kažu nam u splitskoj luci.
Istarski stožer civilne zaštite odlučio je do 14. travnja suspendirati sva javna kulturna i sportska događanja, tražit će i zatvaranje škola, vrtića i fakulteta. 

NIGDJE NIKOGA Pogledajte pustoš u Veneciji, Veroni, Vatikanu, Assisiju...

No u Stožeru civilne zaštite RH smatraju da još nema potrebe za zatvaranjem škola i vrtića. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 99

  • Symbian 11.03.2020.

    Ne kažem da je COVID-19 umjetno napravljen i namjerno pušten ali ova zaraza je izvrsno došla kapitalizmu širom svijeta. Kad starci poumiri - koliko će samo novca sa mirovinskih i zdravstvenih fondova moći preusmjeriti na važnije stvari kao što su korupcija, oružje, istraživanje ruda i gubljenje vremena ...

  • mangup@dj 11.03.2020.

    Kkako da migranti nemaju koronu ????

  • nec.1996 11.03.2020.

    manje vise samo 200 koronasa ,treba i u splitu malo panike,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare