To je to što me zanima!

Dolazi C. Ashton, prosvjednici napustili zgradu ministarstva

Nekoliko desetaka prosvjednika u ponedjeljak je napustilo zgradu nakon što je resorna ministrica upozorila da će pozvati na proglašavanje izvanrednog stanja
Vidi originalni članak

Nekoliko desetaka prosvjednika, koji su u nedjelju navečer zauzeli zgradu ukrajinskog ministarstva pravosuđa, u ponedjeljak je napustilo zgradu nakon što je resorna ministrica upozorila da će pozvati na proglašavanje izvanrednog stanja u zemlji, javlja CNN.  Ipak, prosvjednici su ostali ispred zgrade na kojoj su razbili prozor i ploču. 

Ministrica Olena Lukaš je u televizijskom obraćanju u nedjelju navečer kazala je da će od Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu zatražiti da proglasi izvanredno stanje. 

U Kijevu se rasplamsao kaos, a tisuće prosvjednika je krenulo prema centru grada, putem se sukobljavajući s policijom. 

Nakon napuštanja zgrade ministarstva, tisuće su ostale ispred izvikujući 'Banditi, van!'. 

Vođa oporbene stranke Udar Vitalij Kličko u ponedjeljak je objavio kako je spreman nastaviti pregovore s vladajućima, nakon što mu je u subotu predsjednik Janukovič ponudio mjesto u vladi. Ponudu je odbio. 

Ashton najavila raniji dolazak u Kijev

Iz Ureda europske povjerenice za vanjsku politiku Catherine Ashton priopćeno je da će u utorak navečer otputovati u Ukrajinu kako bi pokušala smiriti napetosti. 

Ashton je u Kijev trebala sletjeti krajem tjedna, no zbog napete situacije posjet je pomaknut. Njezina glasnogovornica Maja Kocijančič kazala je da će povjerenica u Kijevu razgovarati s predsjednikom Viktorom Janukovičem i predstavnicima oporbe, piše AFP. U Ukrajinu će otputovati nakon što se u Bruxellesu sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Janko 77 28.01.2014.

    Malo su se ukakali pa su napustili zgradu ministarstva. Sad im treba poslat račune jer su se par dana grijali.

  • AntonTrdić 28.01.2014.

    svi se kao ukenjali amera, ma daj

  • Vlad 28.01.2014.

    Novinarima nije jasno da se ovdje radi o sukobu političara proruske orijentacije i većine naroda koji se sječaju ruske strahovlade. Neulazak u pregovore je samo povod za pobunu. Interes Ukrajinaca je ulazak u Uniju radi slobode kretanja. Imteres EU je da ima kontrolu nad plinskim postrojenjima i dobivanjem velikog tržišta. Ovaj komentar nije namjenjen čitaocima koji (vidim po komentarima) više znaju od novinara koji nemaju pojma što se tamo dešava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare