To je to što me zanima!

"Dolazi novi val krize, a nitko na to ne priprema Hrvatsku"

Ekonomisti se najviše boje krize na dulje radoblje, kaže ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić i procjenjuje da se deficit Hrvatske mora smanjiti za pet mlrd. kuna
Vidi originalni članak

Fiskalna konsolidacija mora biti prioritet nove vlade, kazao je Branko Grčić, gospodarski strateg SDP-a, na savjetovanju ekonomista u Opatiji. Prvi put do sada SDP je iznio i konkretnije brojke, deficit države, koji ove godine iznosi 21 milijardu kuna, iduće godine treba smanjiti za pet milijardi kuna, što pretpostavlja smanjenje udjela javnih rashoda u BDP-u za 1 do 1,5 postotnih bodova.

- Ako se deficit ne smanji za toliko, Hrvatska i ne treba ići na road show i pokušavati na inozemnim tržištima refinancirati dugove ili plasirati nove obveznice - istaknuo je Grčić.

Zanimanje za energetiku

On procjenjuje da bi, uz 1,5 posto rasta u idućoj godini i 2,5 posto inflacije, rashodnu stranu središnjeg proračuna trebalo smanjiti za milijardu kuna u odnosu na postojeći proračun. Bitno je to manje od procjena mnogih ekonomista da postojeće proračunske rashode treba rezati i do 10 milijardi kuna kako bi se sačuvao kreditni rejting zemlje. Grčić je primijetio da se ekonomisti najviše boje depresije.

- To je rastezanje krize na dulje razdoblje, a na to miriše sadašnja situacija u Hrvatskoj - kazao je Grčić. Problematizirao je to što je Vlada preraspodijelila 1,5 milijardi kuna iz proračuna bez službenog rebalansa, rasprave u Saboru i objašnjenja koji su to projekti podbacili i za što se preusmjeravao državni novac.

- Nisam siguran da je to dobar put - rekao je Grčić. Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević naglasio je veliko zanimanje privatnog sektora za ulaganja u energetiku.

Grčić je dodao da će nova vlast na početku naglasak staviti na fiskalnu konsolidaciju i smanjenje nelikvidnosti, dok je Slavko Linić dan prije naglasio da u roku od šest mjeseci treba snimiti stanje u prezaduženim tvrtkama te u dogovoru vjerovnika i banaka vidjeti tko može u preustroj, a za koga je jedini izlaz stečaj. Kandidata za brzi stečaj je 20 do 30 tisuća.

Recesija s duplim dnom

Ekonomist i premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević vjeruje da će Hrvatska ove godine ostvariti tek simboličnih 0,2 posto rasta, što je jedna od najpesimističnijih procjena za zemlju.

Europa je u najtežoj recesiji od 30-ih godina, pet do šest članica EU ulazi u recesiju s dvostrukim dnom, još toliko rubnih zemalja blizu je takve recesije. Hrvatsku je Lovrinčević smjestio među rubne zemlje koje bi mogle biti u recesiji, što, proziva premijerkin savjetnik, ne vide ni ekonomisti ni političari jer se ne provode pripreme za novi val krize.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • eurodiesel 11.11.2011.

    nekad je na jednog radnika i seljaka išlo po tri mudraca(politologa, političara, filozofa, menagera, nosača papira)...sad pak na jednog običnog radnika dolazi 10 takvih...naravno da je kriza...ovi nemaju milosti.svaki od njih mora imat 10 000 kuna jer misle da su neko mooodo a radnik 2500...kad se svrgne ova žgadija na globalnoj razini dole sa grbače radnika..možda bi se nazirao kraj krize....

  • BORISARAMBAI 11.11.2011.

    Blago nama s tolikim ekonomskim stručnjacima,koji nam prodaju samo prazne priče,ah da i ja znam da nismo dužni 50,60,il 70 milijardi eura ,bili bismo nezadužena zemlja kaj ne?

  • klinac51 11.11.2011.

    Lovrinčević savjetnik, smršavio pa mu se udio mozga u ukupnoj masi povečao i odmah druga priča od onih u početku Jacinog stupanja na premjersko mjesto. JADNO.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare