To je to što me zanima!

Dom u nevolji: Kako postupiti u slučaju poplave ili požara?

Najčešće nezgode u domu za sobom nerijetko ostavljaju veliku štetu koja traži sanaciju 's puno nula'. Iako pogođene hvata očaj, nekoliko stvari možete učiniti
Vidi originalni članak

Jedna od najčešćih nezgoda u domu je poplava uslijed izljeva vode iz instalacija. Širenje vode gotovo je nemoguće spriječiti, ovisno o količini i snazi vode koja izlazi iz mjesta curenja i plavi vam teško zarađen ili naslijeđen dom.

Ako i uspijete odmah zaustaviti curenje, voda na vašoj oazi mira će nažalost ostaviti traga.

Ako ne uspijete i ostanete zaprepašteno gledati kako se vaš dom plavi ipak možete učiniti nekoliko stvari. Predmete koji su osjetljivi na vlagu možete podići na povišena mjesta ili ih zamotati u plastičnu foliju. Ukoliko ipak niste stigli ništa spasiti, ne bacajte se u očaj jer postoji nekoliko akcija koje možete napraviti. 

Što brže morate ukloniti svu vodu s podova, naročito ako su oni drveni. U tom slučaju najbolje je pozvati profesionalce koji će vam drvo posušiti, no upitno je koliko će nakon toga drvo biti kvalitetno. Iz poplavljene prostorije ili stana odmah treba iznijeti i sav namještaj kao i tepihe koji bi u suprotnom zadržavali vlagu. Nakon toga vam slijedi sušenje i provjetravanje prostora od mirisa vlage, koji možete ublažiti mirisima ili drvenim ugljenom. 

U stanovima često dolazi do manjih požara, koji se relativno lako ugase protupožarnim aparatom ili drugim pomoćnim sredstvima (dekama, vodom). No ukoliko su požari veći i ne možete ih sami ugasiti, a da ne ugrožavate vlastitu i sigurnost svojih bližnjih, pozovite vatrogasce. Razgovor počnite polako i razgovijetno i recite što se dogodilo, što gori, koji kat (ako ste u zgradi), je li bilo kakve eksplozije i ima li ljudi koji su u opasnosti. 

Onome s kime razgovarate dajte točnu adresu i osobno dočekajte pomoć. Ako ste u nedoumici što učiniti dok pomoć ne stigne, zatražite savjet, a razgovor ne prekidajte dok služba s kojom ste na liniji to ne dozvoli. 

Nakon uklanjanja vode iz stana ili gašenja požara nedvojbeno vas čeka obnova i sanacija vašeg doma, što naravno iziskuje veće i neplanirane troškove. 

Da bi takvi troškovi što manje utjecali na vašu svakodnevicu i stanje na računu, odlična i spasonosna ideja osiguranje vaše nekretnine, za što plaćate mnogo manji iznos od onoga koji vas čeka za obnovu uništene imovine i životnog prostora. 

Osigurajte svoju imovinu već danas! Saznajte više

Idi na 24sata

Komentari 6

  • ilmare 12.06.2015.

    A što napraviti,kad je poplavio strop u sobi, a ne zna se odakle. jer stan iznad je suh. Živim na prvom od 7 katova zgrade.

  • 12.05.2015.

    Ja sam imao poplavu u podrumu. Skoro pola metra vode. Svi poplavljeni uređaji na struju su kasnije nakon sušenja normalno radili (škrinja, elektromotor). Problem nakon ispumpavanja je onaj miris plijesni koji nastaje 2-3 dana poslije. Ali i to se riješilo špricanjem samo par litara varikine po podu i dijelu zidova. Klor nakon 2 dana sve "pojede" i nestane njegov agresivan miris. Podrum je sad k'o novi (opran miniwashem i dezinficiran). Znači svako zlo za neko dobro...

  • RadePlesa 11.05.2015.

    U slucaju poplave obavezno zvati Zokija za popravak cijevi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare