To je to što me zanima!

Domar odgaja jastreba koji je ispao iz svoga gnijezda

Rijetka je pojava da se jastrebovi ugnijezde u urbanoj sredini. Ovaj par smjestio se u zgradi fakulteta jer je očigledno tu pronašao izvor hrane
Vidi originalni članak

Nekoliko mjeseci star ptić jastreba škanjca, zakonom zaštićenog grabežljivca, ispao je u srijedu iz gnijezda postavljenog u dvorištu Pravnog fakulteta u centru Osijeka. Pronašao ga je domar Josip Svedružić koji ga je skrio od mačaka i slučajnih prolaznika te pozvao veterinara Antuna Jankovića iz Udruge 'Natura Croatica' koja skrbi o zdravlju zaštićenih životinja.
- Iznimno je rijetka pojava da se par jastreba ugnijezdi u centru grada, u urbanoj sredini. Ovaj par smjestio se u zgradi fakulteta jer je očigledno tu pronašao izvor hrane. Oni su grabežljivci koji se hrane miševima, manjim pticama pa čak i golubovima. Grad u kojemu se nastanjuju grabežljivci može dobiti brand grada prijatelja divljih zaštićenih vrsta, što je svjetski ekskluziv - kaže Janković koji je mladog i živahnog ptića pregledao i predao na brigu domaru Josipu koji se o njemu sasvim dobro brine.
- Ova obitelj jastrebova već se godinama nastanjuje na tom istom mjestu na zgradi i svake godine iz gnijezda ispadne jedan ili dva ptića koje ja uzmem i othranim. Hranim ih sirovim mesom i napajam vodom, a kad ojačaju, pustim ih i oni se vrate obitelji. Već su se udomaćili tu pa često sjede na vrhu krova i čekaju plijen. Zanimljivi su jer se brzo pripitome pa sam se i sa ovim već sprijateljio - kaže Svedružić.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • miss freedom 19.06.2008.

    ja odgajam sovu usaru,koja je isto ispala iz gnijezda.vec lijepo leti po kuci.nadam se da bude odrasla u lijepu sovu i odletjela.al ne da se to pripitomit,divlje je divlje.ne da se dragat i mazit.

  • Bristro 18.06.2008.

    I ja imam jastrijeba malo veceg od njegovog koji je tek poceo letit,a prosle zime sam uhvatio sokola i dao covjeku,to su vrlo interesantne ptice.Vise na www.sokolarstvo.hr

Komentiraj...
Vidi sve komentare