To je to što me zanima!

Dosta im je: Zaposlenici Brodosplita žele u Zagreb

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prosvjedovalo je 5000 škverana, a Z. Šegvić iz sindikata Brodosplita kaže da Kosor treba skočiti i spasiti škver, kao što je A. Merkel spasila Opel
Vidi originalni članak

Gotovo 5000 radnika splitskog škvera u srijedu je izašlo iz kruga brodogradilišta i uputilo se na prosvjedni skup pred zgradom Županije. Promet je bio blokiran dok se masa radnika oboružana transparentima kretala gradom. "Jaco tako ti Boga ostavi se škvera moga!" i "Sagradimo arku, slijedi potop", samo su neki od transparenata. Nakon niza domoljubnih pjesama prvi se mikrofona dohvatio profesor Roko Markovina.
- Nema dugo da smo bili treća svjetska sila u brodogradnji, a gdje smo sad - upitao je okupljene Markovina. Istaknuo je da je u brodogradnji zaposleno 45 tisuća ljudi, a od nje živi više od 200 tisuća ljudi. Uz to škverovi Hrvatskoj godišnje zarade oko 780 milijuna dolara. "Bez škvera nema ni Hajduka, ni kulture ni Splita", poviknuo je Markovina. Od prosvjeda nisu odustali jer im Vlada nije dala nikakve garancije da će dobiti nove poslove. Predsjednik nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić poručio je Vladi da odstupi s položaja, ako nije u stanju spasiti brodogradnju.
- Merkelica je skočila i spasila Opel od propasti, neka Kosorica skoči i spasi škverove - poručio je Šegvić premijerki. "Idemo u Zagreb", zaorilo se iz pet tisuća grla, dok je manji broj vikao i dajte nam oružje. Škverani su na kraju iznijeli zahtjeve koje očekuju da Vlada ispuni u roku od 15 dana. Traže od Vlade da poštuje Ustav i omogući im pravo na rad te da mogu sklopiti poslove koji su stopirani. Traže i da Vlada odbije ponudu DIV-a i da ih se prestane optuživati za krizu u škverovima. Prosvjed su podržali župan Sanader, Luka Podrug iz HSP-a i Jure Šundov.
- Škverani su 1991. godine izašli na ulice kako bi obranili Hrvatsku, a sad Hrvatska mora obraniti škver - rekao je Šundov. Prosvjednici su se razišli nakon sat i pol vremena i polako se vratili na posao.

KOSOR: OVA VLADA NEĆE NAPUSTITI ŠKVERANE
Marin Jurjević (SDP) na saborskom aktualcu upitao je premijerku Kosor zašto je napustila škverane i zašto su brodogradilišta dovedena u situaciju da nemaju poslova.
- Ova Vlada neće napustiti škverane, ova Vlada će učiniti sve da rade, da imaju budućnost i da mogu hraniti svoju djecu - rekla je Kosor, a spremna ih je i primiti na razgovor.
Ustvrdila je da su škverane napustili oni koji im ne govore istinu i koji političkim manipulacijama nastoje otjerati potencijalne kupce koji imaju dobre programe i tako ih dotjerati na koljena.
Podsjetila je da istina da je Račanova Vlada potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU u kojem jasno piše da će brodogradilišta primati potpore samo četiri godine, a da onda treba napraviti plan restrukturiranja.
- Ako budete tjerali ponuditelja, ako se sindikate bude obmanjivalo da će Vlada, ako ju pritisnu, dati neki novac, onda im ne govorite istinu. Restrukturiranje je jedini put kojim moramo ići. Ako hoćemo zatvoriti poglavlje 8. ulica ga neće zatvoriti odnosno dezinformiranje radnika koji će na cesti tražiti svoja prava - rekla je Kosor. Napomenula je da, ukoliko će se ljudima govoriti neistina, u pitanje može doći i završetak pregovora s EU.
- Ja jesam s mora, ali nisam veslo sisao. Ono što vi sada radite se zove pila naopako. Ukoliko ste vi prihvatili od Europske komisije ili bilo koga iz Europe da se zabranjuje ugovaranje novih brodova, onda ste im vi potpisali smrtnu kaznu. Vi ste im onda presudili. Ne tjeram ja nikoga na ulicu. To radite vi i vaša Vlada - uzvratio je Jurjević.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • lobotomix 22.09.2010.

    zbog čega bi trebali pomagati gubitaše? restrukturiranje je jedina opcija za brodogradnju. svaki brod koji se izgradi izgradi se s gubitkom. svi grade brodove u kini i vijetnamu, jer su jeftiniji i brže gotovi. čak i atlantska plovidba. ako nešto ne ide onda ne ide i gotovo. prenamjeniti škverove u izgradnju luksuznih jahti i malih plovila, remonte itd., a ne bacati novce u uzaludnu gradnju. htjeli smo tržišnu ekonomiju pa onda je imajmo. škverovi nas koštaju goleme novce, a nisu rentabilni.

  • user_27152 22.09.2010.

    pa upravo je a merkel od nje tražila da ugasi škver kako bi njihova brodogradilišta imala posla

  • sanja4 22.09.2010.

    škverani drži te se!!!!ako i treba na Markov trg.

Komentiraj...
Vidi sve komentare