To je to što me zanima!

Draghi: Nove mjere potaknut će potrošnju i smiriti inflaciju

ECB u sklopu programa kvantitativnog monetarnog popuštanja namjerava kupovati državne obveznice zemalja eurozone u iznosima do 60 milijardi eura mjesečno
Vidi originalni članak

Europska središnja banka (ECB) u sklopu svog programa kvantitativnog monetarnog popuštanja (QE) namjerava kupovati državne obveznice zemalja eurozone u iznosima do mjesečno 60 milijardi eura. Taj će proces trajati 19 mjeseci, od ožujka ove do rujna 2016. godine, a trebao bi olakšati zaduživanja te poticati investicije i potrošnju, piše Večernji.hr. 

Iznos od 60 milijardi eura, koji će se svaki mjesec ubrizgavati u gospodarstvo eurozone, veći je od onoga što su tržišta očekivala. 

- Kupnja državnih obveznica pruža novčani poticaj gospodarstvu u situaciji u kojoj su ključne kamatne stope ECB-a već na donjoj granici. Dodatno olakšava monetarne i financijske uvjete, dajući tvrtkama i kućanstvima mogućnost jeftinijeg zaduživanja. To bi trebalo poticati investicije i potrošnju te u konačnici pridonijeti povratku stopa inflacije prema cilju od dva posto - priopćio je predsjednik ECB-a Mario Draghi. 

Euro na najnižoj razini od 2003.

Nakon što je Draghi objavio odluku, prinosi na 10-godišnje državne obveznice počeli su padati. Zahvaljujući toj odluci, države u eurozoni, ali i izvan nje, zaduživat će se jeftinije. Euro je dodatno oslabio i prvi put od 2003. godine vrijedio je 1,14 američkih dolara. 

No, Draghi je opovrgao da ECB namjerno spušta vrijednost eura. Tečaj nije cilj naše politike, rekao je Draghi, koji je odbio komentirati prošlotjednu odluku Švicarske narodne banke da prestane vezivati tečaj franka uz euro, nakon čega je franak ojačao upravo u očekivanju odluke ECB-a koja će dodatno oslabiti euro. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • dubravko77 24.01.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 2 teže opomene u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • luda kuca5 24.01.2015.

    neznam, meni je ova draghi_ jeva monetarna politika preslika americke..."sve na pump". mene su ucili da se noge mogu pruziti koliko je duga deka....inace nije dobro.....nije ni cudno da su svicarci tako stabilni.

  • funkyshizzle93 24.01.2015.

    Kako vi to mislite potaknuti potrošnju davanjem kupovanjem obveznica država direktno od strance ECB-a? Prodavanje obveznica = zaduživanje; dakle oni misle ponuditi toliko novih kredita da se njima stimulira potrošnja... tko će vratiti te novce? Odkud??

Komentiraj...
Vidi sve komentare