To je to što me zanima!

Dragutin Lesar: O spremnosti naših OS nisam čuo ni slova

Koliko borbenih aviona u ovom trenutku možemo dignuti u zrak? Koliko helikoptera je u stanju letjeti? Koliko je tenkova u voznom stanju, pitao je Lesar
Vidi originalni članak

Sabor na sjednici u srijedu raspravljao o Izvješću o spremnosti obrambenog sustava. Zamjenica ministra Višnja Tafra istaknula je da su glavni napori usmjereni na sudjelovanje u međunarodnim operacijama, potporu civilnim institucijama, te provedbi nacionalnih vježbi i vježbi u okviru međunarodne vojne suradnje. Također je istaknula da je obrambeni proračun za prošlu godinu iznosio 5,2 milijardi kuna, što je 1,47 posto BDP-a.

- Do sada je u mirovnim operacijama sudjelovalo oko 5000 pripadnika OS, od toga 156 žena, čime nastojimo opovrgnuti tezu o tome da se obučavaju i opremaju samo kad idu u mirovne misije. Lani je kroz sustav naših Oružanih snaga obuku uspješno završilo 600 dragovoljnih ročnika, u sustav je primljeno 528 djelatnih vojnih osoba, ali nas je i napustilo 715 pripadnika OS- rekla je Tafra. Dodala je da su nastavili razvijati i proizvoditi domaću jurišnu pušku, te su se za nju opredijelili kao domaću pušku kojom će čitave OS biti opremljene. Na izvješće Višnje Tafre reagirao je laburist Dragutin Lesar koji je ustvrdio da o spremnosti naših OS nije čuo ni slova.

- Koliko borbenih aviona u ovom trenutku možemo dignuti u zrak? Koliko helikoptera je u stanju letjeti? Koliko je tenkova u voznom stanju? Koliko brodova u funkciji ima Obalna straža? A posebno me interesira u kakvom su stanju oni aluminijski brodovi koje smo kupili od Dinaca posredovanjem Patrije prije nekoliko godina - zanimalo je Lesara. HNS-ovac Petar Baranović ustvrdio je da mu od sadržaja izvješća jeza prolazi kroz kosti.

- Ovo je izvješće svjedočanstvo o totalnom nemaru i nevjerojatnom upravljanju sredstvima poreznih obveznika, svjedočanstvo nevjerojatnom ignoriranju temeljnog ustavnog zadatka održavanja Oružanih snaga. U Kopnenoj vojsci ispravno je 18 od planiranih 75, od Domovinskog rata do danas nabavljeno je nula artiljerijskog sustava. U Ratnoj mornarici raketna topovnjača Dmitar Zvonimir porinuta je u more 2001. i demotorizirana i deraketizirana. Kolega Lesar je pitao koliko se borbenih aviona može danas dići. Netko će reći četiri, a ja kažem niti jedan. Jer ono što danas imamo su trofejni aparati koji u svim ozbiljnijim zrakoplovstvima stoje jedino na stajankama kao spomenici nekim minulim vremenima - ustvrdio je Baranović.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • feba 14.06.2012.

    Mislim da svi znamo u kakvom nam je stanju vojska ali ovaj Lesar baš u sve gura nos

  • prevareni 14.06.2012.

    ma o čemu pričamo pa postali smo sluge ponovno to moramo shvatiti,sluge i poslušnici koji će nama kokot više tehnika,ionako nemamo više svoje ja a i brani nas tkzv NATO blago nam se živjela demonkracija

  • fijuman 13.06.2012.

    Ma jaka nam je obalna straža, samo na papiru i donesenom zakonu o obalnoj straži. Do sada nisam na našem plavom i predivnom jadranu vidio niti jedno plovilo obalne straže, osim starih šešula na snimkama hrt-a kada su prije par godina natucali nešto o obalnoj straži i tobože njenom ustroju i funkcioniranju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare