To je to što me zanima!

Drama na granici kod Prevlake: Poljakinja je skrivala radij-266

U automobilu Poljakinje (45) carinici na graničnom prijelazu Karasovići pronašli su u ponedjeljak staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226,
Vidi originalni članak

U automobilu poljske državljanke (45) carinici na graničnom prijelazu Karasovići pronašli su u ponedjeljak staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226, objavilo je Dubrovačko općinsko državno odvjetništvo. Izotop radioaktivnog radija, radij-226, koristio se u liječenju tumora, no danas se više ne koristi u praksi.

Županijski sud u Dubrovniku Poljakinji odredio je mjesec dana pritvora zbog rukovanja općeopasnim tvarima, a staklenka s radijem-226 prebačena je na Institut Ruđer Bošković u Zagrebu.

Glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup sinoć nam je kazala kako paket nije predstavljao opasnost za ljude i okoliš, te kako će zbog istrage više informacija o slučaju moći dati u četvrtak.

Nakon pronalaska radioaktivne tvari, piše Jutarnji list, automobil i vozačica su izolirani, a na teren je izašao tim Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti.

"Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku je uz kaznenu prijavu privedena poljska državljanka (1971.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo rukovanja općeopasnim tvarima iz čl. 220. st. 1. Kaznenog zakona. (14. 9. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenica 12. rujna 2016. preko državne granice iz Republike Hrvatske namjeravala prenijeti staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226.  

Sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku je 14. rujna 2016. odredio istražni zatvor protiv osumnjičenice temeljem čl. 123. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku".

Idi na 24sata

Komentari 57

  • Anne73 16.09.2016.

    Naslov nema veze s tekstom znate li vi gdje je prevlaka a gdje su karasovici

  • toby 15.09.2016.

    Inoče se naši lijepe na Poljakinje a od ove bježali hahaha

  • mrTrobec 15.09.2016.

    A jesu stručni ti carinici,kako su ga samo nanjušili,sigurno u gaćama imaju umijesto ku... Geigerov brojač

Komentiraj...
Vidi sve komentare