To je to što me zanima!

Dramatično u vrgorskom kraju: 'Danas očekujemo najgore jer će vodostaj porasti još za metar'

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić izvijestio je da, bez obzira na rast vodostaja koji se očekuje danas, osiguran koridor za dostavu potrepština i prijevoz svih odsječenih domaćinstava
Vidi originalni članak

Na području Vrgorca poplavljene su ceste i ugrožene kuće u selima uz rubne dijelove Bunine i Jezera. Tamo se zbog velike količine kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina, dok se iz Kokorića, najugroženijeg sela, može izaći samo čamcima, bagerima Vodoprivrede i terenskim vozilima HGSS-a. Nekoliko obitelji evakuirano je iz svojih kuća zbog poplave. 

Nažalost, danas se očekuje najgore jer bi vodostaj trebao porasti još za metar, rekla je Iva Kuzmanić iz Hrvatskih voda, javlja N1.

 

Na terenu su HGSS, Stožer civilne zaštite grada Vrgorca, djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede i vatrogasci DVD-a Vrgorac. 

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pomažu stanovnicima Kokorića. Čamcima opskrbljuju obitelji čije su kuće okružene vodom. Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić izvijestio je kako je u područnoj školi uspostavljen i stožer HGSS-a gdje su osigurali hranu, plinsko grijanje, smještaj i operativnu bazu. 

VIDEO: BROJNE KUĆE UGROŽENE 'Voda mi se još jučer popela do prvog kata': Mještani Kokorića u suzama, a kiša i dalje pada

 

- Trenutno se terenu nalaze timovi iz stanica Makarska, Split, Ogulin, Karlovac i Dubrovnika, a na dolasku je i stanica Čakovec. Bez obzira na rast vodostaja, osiguran je koridor za dostavu potrepština i prijevoz svih odsječenih obiteljskih domaćinstava.Također već smo u koordinaciji za fazu 2, nakon povlačenja vode u kojoj želimo osigurati svim pogođenim objektima isušivače i sredstva za dezinfekciju - poručio je. 

Goleme količine kiše prošlog i ovoga tjedna uzrokovale su izbijanje izvora Žiljina, što se posljednji put dogodilo 2010. godine, a prije toga 1982., i voda se spušta u polja Buninu i Jezero.

Ispod polja Bunine, kod sela Kokorića je i estavela Betina (podzemna rijeka) koja zbog povećanih količina kiša izbija na površinu.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • no sleep 10.12.2020.

    Posudimo vam banderasa na kratko, on to srkne na eks

  • funnyguy 10.12.2020.

    Munje i gromovi, poplave i pozari....

  • strikan3 10.12.2020.

    Sve će se to vratiti iduće godine, kad će umjesto 10.000 tona imati 40.000 tona jagoda sa tih par hektara zemlje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare