To je to što me zanima!

Dražen Oršuš i Karlo Korona dobitnici nagrade 'Luka Ritz'

Ministrica obrazovanja kazala je kako o nasilju nije dovoljno samo govoriti, već je potrebno na njega upozoravati i kroz nastavne, ali i izvannastavne aktivnosti
Vidi originalni članak

Svrha je ove nagrade poticati mlade u uključivanje mladih u borbu protiv nasilja, rekla je ministrica Blaženka Divjak u ponedjeljak na dodijeli nagrade Luka Ritz.

POGLEDAJTE VIDEO:

Divjak je istaknula kako o nasilju nije dovoljno samo govoriti, već je potrebno na njega upozoravati i kroz nastavne, ali i izvannastavne aktivnosti. 

Nagrada 'Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost' dodjeljuje se jednom godišnje u spomen na Luku Ritza, maturanta koji je tragično preminuo 2008. godine nakon što je pretučen na zagrebačkom Mostu slobode. Nagrada se sastoji od povelje i stipendije, a dodijeljuje se učenicima osnovnih i srednjih škola za promicanje tolerancije i škola bez nasilja.

Dobitnici ovogodišnje nagrade su Dražen Oršuš i Karlo Korona, a dobitnik posebnog priznanja je Fran Markulin.

Dražen, učenik je romske nacionalne manjine, a školuje se OŠ Ludbreg. Zbog teških životnih uvjeta živi u udomiteljskoj obitelji Jančić. Nagradu je osvojio jer bez obzira na svoje intelektualne poteškoće nesebično pomaže u obitelji oko svakodnevnih poslova te sudjeluje u humanitarnim akcijama u školi.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Sretan sam i ponosan što sam dobio ovu nagradu - rekao je Dražen. Njegova razrednica Sanja Belić dodala je kako će mu ova nagrada služiti kao veliki poticaj.

Karlo, učenik Gimnazije Jurja Barakovića iz Zadra nagrađen je za organiziranje humanitarne akcije kojom je prikupio više od 30.000 kuna za liječenje djevojke Anđele Piplović koja boluje od Rettovog sindroma.

- Ovo nije samo moja nagrada, već svih onih koji su mi pomagali u radu i organizaciji humanitarne akcije - kaže Dražen koji smatra da bi mladi trebali otvoriti oči i sudjelovati u projektima jer nema veće sreće od pomaganja drugima.

Fran Markulin iz Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba nagradu je osvojio jer je, nakon što je prebrodio depresiju i leukemiju, odlučio pomagati djeci oboljeloj od malignih bolesti. Posjećujući redovito oboljelu djecu u bolnici, Fran im vraća optimizam.

- Djeci koja su oboljela od raka puno znači da čuju priču nekog tko je to već prebolio. To im daje nadu - zaključio je Fran.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • škver 12.06.2017.

    Tko je i koliko dobio.dana zatvora za smrt mladog Riza???

Komentiraj...
Vidi sve komentare