To je to što me zanima!

Dražen Slavica: Da smo na Kornatima imali kanader, do tragedije vjerojatno ne bi došlo

Svaka intervencija nosi rizik, na požarima otvorenog prostora, kad imate suport zračnih snaga, sigurnost je veća ali to ne znači da se nešto ne može desiti i otići po zlu, kaže Slavica
Vidi originalni članak

Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica koji se oslobođen krivnje za kornatsku tragediju je u srijedu za RTL Danas komentirao tešku požarnu sezonu u Dalmaciji i koliki je rizik to što svi kanaderi nisu u funkciji.

- Situacija je vrlo složena, rizik je popriličan, ali moramo znati da kanaderima upravlja drugi sustav, nije vatrogasni, dva su različita sustava. MORH nama u složenim situacijama daje suport zračnim snagama. Mi bi trebali raditi da svoj sustav podignemo na razinu da bude optimalniji i da sigurnost gasitelja postavimo na jenu razinu jer posao je rizičan i opasan - rekao je Slavica.

VIDEO: ČEKAO POTVRDU NEVINOSTI Slavica tuži državu i za 24sata kaže: 'Mene su razapinjali, a za Kornate nitko neće odgovarati'

Na pitanje, boji li se da bi se mogla ponoviti kornatska tragedija, rekao je:

- Vatrogasni poziv je vrlo opasan, prije dva dana imali smo smrtni slučaj i u Dubrovniku. Svaka intervencija nosi rizik, na požarima otvorenog prostora, kad imate suport zračnih snaga, sigurnost je veća ali to ne znači da se nešto ne može desiti i otići po zlu.

 Na pitanje koliko je bilo kanadera u vrijeme kornatske tragedije, Slavica kaže:

'OČEKUJE SE MILIJUNSKI IZNOS' Bivši vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica tužit će državu: '15 godina sam na stupu srama'

- Tada smo imali četiri kanadera u Hrvatskoj, ali na dan tragedije bio je samo jedan ispravan, jedan je bio na ispomoći u Grčkoj. Da smo imali sva četiri, postoji velika vjerojatnost da do nje nikad ne bi došlo…. Ali teško je to - kanader je bio u Dubrovniku, a kolega je smrtno stradao. Sigurno da sustav uvijek računa na takvu mogućnost, ali kroz edukaciju i pripremu prije sezone radi se da to razinu maksimalno smanje.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • NinaB 04.08.2022.

    Meni ni dan danas nakon toliko godina nije jasno,tko je vatrogasce slao tamo tj bacio u vatru,gdje osim kamena nema ničega???

  • Hrvat za Hrvate 04.08.2022.

    Svi sad neki heroji!! Di ste bili i di ste sad kad treba guzicu umociti!? Slavica je samo kolateralna zrtva sistema!!

  • Antifašistaaa 04.08.2022.

    Karma je gadna stvar Slavica.

Komentiraj...
Vidi sve komentare