To je to što me zanima!

Država jamči za štednju u bankama do 400.000 kuna

Povećanjem razine osiguranih depozita osigurat će se više od 90 posto štednje građana u svakoj banci. Štednja u različitim bankama se ne zbraja
Vidi originalni članak

Kao odgovor na globalnu financijsku krizu Vlada je u ponedjeljak kasno poslijepodne odlučila povećati iznos jamčenih depozita građana u bankama, kroz amandman na izmjene zakona o osiguranju depozita. Umjesto dosadašnjih 100.000 kuna država će jamčiti za 400.000 kuna štednje građana, što se odnosi na štednju u svakoj banci, štednoj banci i stambenim štedionicama.
- Svaka štednja je depozit i štednja u različitim bankama se ne zbraja - rekao je ministar financija Ivan Šuker te ističe da će povećanim iznosom osigurane štednje biti obuhvaćeno više od 90 posto štednje građana. Premijer Ivo Sanader očekuje da će Sabor već u srijedu raspraviti i donijeti izmjene zakona, koje će na snagu stupiti odmah po objavi u Narodnim novinama.
Kako bi smanjila troškovno opterećenje banaka zbog povećanja osnovice za obračun premije za osiguranje depozita, Vlada predlaže i smanjenje premijske stope s 0,5 na 0,4 posto godišnje.Također, od Sabora traži da joj omogući da, bude li potrebe u slučaju poremećaja, visinu osiguranih depozita poveća uredbom kako bi se moglo reagirati što brže.
- Hrvatski bankarski sustav je stabilan, a država može odgovoriti na svaku krizu - rekao Sanader ističući da je Vlada kroz fiskalnu politiku i HNB kroz monetarnu politiku stvorili su preduvjete da država može reagirati na svaku krizu. Premijer je napomenuo i da je održao konzultativni sastanak s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim te da je to njihov zajednički zaključak.
Ministar Šuker podsjeća da je Hrvatska imala tri velike bankarske krize, te da je Vlada svjesna i tog psihološkog efekta. Premijer Sanader na sjednici Vlade još je jednom pozvao sve ministre da budu štedljivi pri izradi prijedloga proračuna za 2009. godinu, napominjući da se neke stvari koje su planirane trebaju odgoditi za bolja vremena. Sanader ističe da država svojim primjerom mora pokazati da zna kontrolirati potrošnju. Povećanjem osiguranja depozita Hrvatska slijedi primjer europskih zemalja. S obzirom na globalnu financijsku krizu na prošlotjednom sastanku ministara u Luksemburgu predloženo da se iznos osiguranih depozita podigne na 100 tisuća eura, međutim, siromašnijim zemljama to nije odgovaralo te je postignut načelni sporazum da to bude od 50 tisuća do 100 tisuća eura.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • zekica 14.10.2008.

    dali oni stvarno misle da im vjerujemo? pojam lažov izmišljen je kad su se oni pojavili

  • user_19478 14.10.2008.

    hehe..kad bi bar imali šta uštedit...

  • cain 13.10.2008.

    ludji su oni šta povjeruju ovim lažima.država je u bankrotu

Komentiraj...
Vidi sve komentare