To je to što me zanima!

Država uzela 750 milijuna eura da vrati stare dugove

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
NAJVEĆE ZADUŽENJE U POVIJESTI: Vlada će platiti obveznice iz 2001. te dugove pariškog i londonskoga kluba, a ostatak za vraćanje kredita
Vidi originalni članak

Vlada je odobrila najveće zaduživanje u povijesti Hrvatske od 750 milijuna eura, i to izdavanjem euroobveznica. Novac koji prikupe od prodaje euroobveznica iskoristit će za prebijanje dugova za obveznice iz 2001. godine koje dolaze na naplatu ove godine, a koji iznose 200 milijuna eura, te 80 milijuna eura za plaćanje dugova iz pariškog i londonskoga kluba. Ostatak će iskoristiti za plaćanje još nekih kredita koji dolaze na naplatu u drugoj polovici ove godine, ali i za "krpanje" rupa u proračunu.
Najveći iznos za koji se Hrvatska dosad odjedanput zadužila bio je 500 milijuna eura. Nove obveznice  izdane su na rok od pet godina i sedam mjeseci te uz kamatnu stopu od 6,5 posto što je, kažu u Vladi, bitno niže nego što su banke nudile tijekom pripreme izdanja. Za obveznice je bilo zainteresirano 159 investitora iz 25 zemalja.
Ministar Ivan Šuker još je jedanput istaknuo kako unatoč krizi Hrvatska nije kasnila s isplatom plaća i dodataka iz državnog proračuna, kao ni s plaćanjem drugih obveza.
- Hrvatska je prvi put nakon izbivanja izašla na međunarodno tržište kapitala. Učinili smo to kako bismo na domaćem tržištu novca oslobodili sredstva za gospodarstvo, ali i kako bismo provjerili naš status. Ovo je dokaz da vodimo ispravnu ekonomsku i monetarnu politiku - rekao je premijer Ivo Sanader.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • blackwolf 08.06.2009.

    Tako je manitou lako je ovuda kenjariti kad treba javno reči svoje mišljenje nigdje nikog...Banda opet zasjedne tam gdje su i bili i opet rade sranja...

  • gremljin 29.05.2009.

    smradovi koji vode ovu državu i koji su je vodili u ovih nesretnih 19 godina DEMOKRATIJE imaju samo jednu formulu i ta im je dobitna: prodaj-pokupi-pobjegni. rasprodana država to je kaj je ostalo od rvacke, nesretan narod će grcati u smradu vlastitih govana koje će morati pojesti da bi preživjeli dan-duže, a sanader će definitivno otići iz ove zemlje čim osjeti da više nema kaj izmusti od nje i od ovog napaćenog naroda; živjet će sa novcem koje će zaraditi i koje je već zaradio prodajući nas u nekom LUXEMBURGU možda i lijepo trošiti NAŠ NOVAC...mi ćemo i dalje krpat dan za danom i prisjećat se vremena kad NISMO IMALI PRAVO NA IZBORE ali smo IMALI PRAVO NA ŽIVOT ! Domovinski rat je bio politički dogovorena igra i ja bih ŽELIO da mi sanader jednog dana KAD ZAVRŠI U SOBI LRPOGLAVSKOG KAZANA odgovori na pitanje: ZAŠTO su nas zavadili ( hrvate, srbe i bosance) lažima i naveli ljude da se međusobno poubijaju? ZAR su mislili da će proći nekažnjeno? ZAŠTO \"ste\" pokrali i opljačkali HRVATSKU?

  • ćiribićka 29.05.2009.

    neki imaju popravni opet u nedjelju pa izađite,učinite nešto bar za svoj grad,ne spavajte i ne pravite se da se to vas ne tiče,bila sam promatrač na prošlim lokalnim izborima i izlaze sami penzići a zna se za koga oni glasaju

Komentiraj...
Vidi sve komentare