Obavijesti

News

Komentari 54

Država uzela 750 milijuna eura da vrati stare dugove

Država uzela 750 milijuna eura da vrati stare dugove
4

NAJVEĆE ZADUŽENJE U POVIJESTI: Vlada će platiti obveznice iz 2001. te dugove pariškog i londonskoga kluba, a ostatak za vraćanje kredita

VIDEO

Vlada je odobrila najveće zaduživanje u povijesti Hrvatske od 750 milijuna eura, i to izdavanjem euroobveznica. Novac koji prikupe od prodaje euroobveznica iskoristit će za prebijanje dugova za obveznice iz 2001. godine koje dolaze na naplatu ove godine, a koji iznose 200 milijuna eura, te 80 milijuna eura za plaćanje dugova iz pariškog i londonskoga kluba. Ostatak će iskoristiti za plaćanje još nekih kredita koji dolaze na naplatu u drugoj polovici ove godine, ali i za "krpanje" rupa u proračunu.
Najveći iznos za koji se Hrvatska dosad odjedanput zadužila bio je 500 milijuna eura. Nove obveznice  izdane su na rok od pet godina i sedam mjeseci te uz kamatnu stopu od 6,5 posto što je, kažu u Vladi, bitno niže nego što su banke nudile tijekom pripreme izdanja. Za obveznice je bilo zainteresirano 159 investitora iz 25 zemalja.
Ministar Ivan Šuker još je jedanput istaknuo kako unatoč krizi Hrvatska nije kasnila s isplatom plaća i dodataka iz državnog proračuna, kao ni s plaćanjem drugih obveza.
- Hrvatska je prvi put nakon izbivanja izašla na međunarodno tržište kapitala. Učinili smo to kako bismo na domaćem tržištu novca oslobodili sredstva za gospodarstvo, ali i kako bismo provjerili naš status. Ovo je dokaz da vodimo ispravnu ekonomsku i monetarnu politiku - rekao je premijer Ivo Sanader.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...