To je to što me zanima!

Državi nedostaje novca: I Stipi Mesiću kasni plaća...

U državnoj blagajni sve se teže skuplja novac za isplate plaća dužnosnicima. Plaće kasne u nekim ministarstvima. Kažu da će sve ipak biti u redu...
Vidi originalni članak

Osim u MUP-u, zaposlenici drugih ministarstava nisu dobili plaće do petog u mjesecu, premda je to dosad bila uobičajena praksa. U Uredu predsjednika plaće također nisu isplaćene, iako su obično sjedale na račune do istoga datuma. Pripadnici MORH-a dobili su novac za darove za djecu, ali ne i plaću. Državna blagajna počela je osjećati sve veću besparicu.
- Ministar financija već nam je na prvom sastanku s premijerom priznao da će državnoj blagajni biti sve teže prikupiti novac za plaće - kaže Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske. On dodaje da će se borba za plaće voditi svakoga mjeseca. Ministar financija Ivan Šuker nije htio komentirati Kuharove riječi.
- Plaće u MORH-u nismo mogli isplatiti u subotu, nismo mi krivi što je vikend, ali će ići u ponedjeljak - rekao je i dodao:
- Mi smo nazvali sva ministarstva i rekli im da bi moglo biti manjih kašnjenja, no do kraja godine osigurana su sva sredstva za plaće, svi će dobiti i božićnice, pa zašto nitko o tome ne govori? No ministar Šuker priznao nam je da ne može jamčiti za popunu državnog proračuna i točnost isplate plaća iduće godine:
- Ne znam hoće li proračunu u perspektivi nedostajati sve više novca. Tko zna što će se događati na svjetskom financijskom tržištu dogodine! Pa ja ne znam ni što će biti za dva mjeseca- rekao je. Ekonomist Dražen Kalogjera smatra da će se proračun unatoč deficitu moći financirati i dogodine, pod uvjetom da država dobije strane kredite. Kaže da nikome nije cilj baciti Hrvatsku na koljena.

ŽURNO ŠALJU OPOMENE SVIMA KOJI DUGUJU POREZ
Zadnjih dana službenici Porezne uprave Ministarstva financija pritišću sve dužnike da što prije ispune svoje obveze. Nemarnima se šalju opomene i požurnice. Pojedine zovu i telefonom. Ni najmanji dug se ne tolerira. Ministarstvo financija mobiliziralo je sve snage koje mu stoje na raspolaganju.
- Za ime Boga, zar ćete nam sad zamjerati i to što radimo svoj posao - naljutio se ministar financija Ivan Šuker. Prema njegovu mišljenju, Ministarstvo se u ovoj krizi postavilo odgovorno. Sindikatima su tijekom nedavnih neuspjelih pregovora pojasnili da bi se problem nelikvidnosti državne blagajne mogao pojaviti ako se bude išlo na povišicu plaća od 6 posto, no sindikati taj argument nisu uvažili.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • tužni šokac 08.12.2008.

    kako ih nije sramota sa takvim stavom u javnos mi neznamo što je redovita plaća.božićnicu samo sanjamo dovraga sve

  • HUMI 08.12.2008.

    Samo što on ne čeka plaću kao ozebli sunce!

  • audrey 08.12.2008.

    STRASNO!!!!! Kasni ima placa 2-3 dana i odmah frka,dajmo u medije da nam kasni placa!!! A sta je s ljudima kojima kasni po 2-3 mjeseca???? U crvenom su na bankama,kasne sa kreditima???? Ajmo i mi u medije.........

Komentiraj...
Vidi sve komentare