To je to što me zanima!

Državna matura: Malo je bilo vremena i puno pitanja

Gotovo 6800 maturanata iz svih krajeva Hrvatske polagali su ispite iz psihologije i informatike. Sat i 20 min bilo im je premalo vremena za polaganje
Vidi originalni članak

Jednostavna pitanja, slična onima na probnoj maturi i iz zadane literature. No mnogi se žale da je vremena bilo premalo, rekao nam je Igor Šukurma (18) iz zagrebačke X gimnazije “Ivan Supek”. U petak je u 10 sati, kao još 4000 maturanata iz svih krajeva Hrvatske, polagao ispit iz psihologije na državnoj maturi. Pripremao se samo dva dana i uspio odgovoriti na sva pitanja. Uvjeren je da će rezultati biti pozitivni. Ipak, mnogi njegovi kolege požalili su se kako je sat i 20 minuta bilo premalo vremena za odgovoriti na 63 pitanja. Njih 18 bilo je na zaokruživanje. Na 36 su učenici trebali odgovoriti s nekoliko riječi, a odgovori na preostalih devet pitanja trebali su biti cijele definicije.
- Više od deset minuta smo potrošili samo na otvaranje plastičnih omotnica - požalila se grupa maturanata iz X gimnazije.
U učionicama je bilo po desetak učenika. Svaki je sjedio sam u klupi. Ruksake, mobitele, knjige i bilježnice ostavili su na pomoćnoj klupi, a kontrolirala su ih dva profesora. Tko je zakasnio više od 30 minuta nije smio pisati ispit. Sve što su učenici smjeli ponijeti do svoje klupe bila je kemijska olovka.
- Prepisivati nismo mogli niti smo se usudili  - ispričali su Igor i njegovi školski kolege.
Osim psihologije, maturanti su jučer polagali još jedan izborni predmet - informatiku. Rezultate ispita saznat će u roku od 30 dana. Državna matura nastavlja se sljedeći petak. Učenici će pristupiti ispitima iz sociologije i logike, također izbornih predmeta.

“NIJE BILO TEŠKO, ALI SMO ZASLUŽILI SLOBODAN DAN”
Ispit iz informatike polagalo je oko 2800 maturanata. Antonio Čiča i Petar Anić iz zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića pripremali su se dva tjedna. Zadovoljni su ispitom. Sat i pol je, kažu, bilo sasvim dovoljno vremena za riješiti 24 pitanja na zaokruživanje i sedam zadataka. Požalili su se jedino na to što nisu dobili slobodan dan.
- Umjesto odlaska na nastavu, jutros smo mogli ponoviti gradivo - smatra Antonio.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • predsjednik03 19.02.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • something in the way 19.02.2010.

    \"Osim psihologije, maturanti su jučer polagali još jedan izborni predmet - informatiku.\" šta nije to danas bilo,a ne jučer?

  • michonim 19.02.2010.

    @something in the way, kako bi bilo da su ljudi čitali \"danas\"(umjesto jučer) a da su to čitali iza ponoći odnosno 20.02-og, heh pa nemože novinar znati očeš ti to pročitat odma danas ili sutra... Jedino što možda nije trebao uopće pisat jest \"jučer\".... al nećemo radit kolače od ovoga, nisam baš gladan!! ;)) pozzz

Komentiraj...
Vidi sve komentare