Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
7 komentara

Državna matura: Malo je bilo vremena i puno pitanja

Gotovo 6800 maturanata iz svih krajeva Hrvatske polagali su ispite iz psihologije i informatike. Sat i 20 min bilo im je premalo vremena za polaganje

Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
7 komentara

Jednostavna pitanja, slična onima na probnoj maturi i iz zadane literature. No mnogi se žale da je vremena bilo premalo, rekao nam je Igor Šukurma (18) iz zagrebačke X gimnazije “Ivan Supek”. U petak je u 10 sati, kao još 4000 maturanata iz svih krajeva Hrvatske, polagao ispit iz psihologije na državnoj maturi. Pripremao se samo dva dana i uspio odgovoriti na sva pitanja. Uvjeren je da će rezultati biti pozitivni. Ipak, mnogi njegovi kolege požalili su se kako je sat i 20 minuta bilo premalo vremena za odgovoriti na 63 pitanja. Njih 18 bilo je na zaokruživanje. Na 36 su učenici trebali odgovoriti s nekoliko riječi, a odgovori na preostalih devet pitanja trebali su biti cijele definicije.
- Više od deset minuta smo potrošili samo na otvaranje plastičnih omotnica - požalila se grupa maturanata iz X gimnazije.
U učionicama je bilo po desetak učenika. Svaki je sjedio sam u klupi. Ruksake, mobitele, knjige i bilježnice ostavili su na pomoćnoj klupi, a kontrolirala su ih dva profesora. Tko je zakasnio više od 30 minuta nije smio pisati ispit. Sve što su učenici smjeli ponijeti do svoje klupe bila je kemijska olovka.
- Prepisivati nismo mogli niti smo se usudili  - ispričali su Igor i njegovi školski kolege.
Osim psihologije, maturanti su jučer polagali još jedan izborni predmet - informatiku. Rezultate ispita saznat će u roku od 30 dana. Državna matura nastavlja se sljedeći petak. Učenici će pristupiti ispitima iz sociologije i logike, također izbornih predmeta.

“NIJE BILO TEŠKO, ALI SMO ZASLUŽILI SLOBODAN DAN”
Ispit iz informatike polagalo je oko 2800 maturanata. Antonio Čiča i Petar Anić iz zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića pripremali su se dva tjedna. Zadovoljni su ispitom. Sat i pol je, kažu, bilo sasvim dovoljno vremena za riješiti 24 pitanja na zaokruživanje i sedam zadataka. Požalili su se jedino na to što nisu dobili slobodan dan.
- Umjesto odlaska na nastavu, jutros smo mogli ponoviti gradivo - smatra Antonio.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message