To je to što me zanima!

Iznad očekivanja: BDP rastao 1,2 % u drugom tromjesečju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Državni zavod za statistiku: Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2 % u odnosu na isto tromjesečje 2014.
Vidi originalni članak

Iako je bilo najavljeno da će BDP porasti za oko 0,7 posto , Državni zavod za statistiku je objavio u petak kako je BDP realno veći za 1,2 posto .

>>> Vrdoljak: Smjer kojim idemo dokazuje da naše mjere daju rezultate

- U ovom priopćenju za javnost Državni zavod za statistiku objavljuje prvu procjenu tromjesečnoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugo tromjesečje 2015. Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2 % u odnosu na isto tromjesečje 2014. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,7 %, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 1,4% - objavio je Državni zavod za statistiku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rast gospodarstva možemo zahvaliti jačanju osobne potrošnje , koja je ujedno i najveća sastavnica BDP-a. Na to ukazuje rast prometa u trgovini na malo u drugom tromjesečju za otprilike 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Vladina greška: Pohvalili se rastom tri mjeseca unaprijed

Vlada je u euforiji oko rasta BDP-a napravila i grubu pogrešku . Na svojoj službenoj Facebook stranici objavili su da BDP raste već devet mjeseci ove godine, odnosno pogriješili su jedno tromjesečje. Za razdoblje od srpnja do rujna tek treba objaviti podatke u kasnu jesen.

Facebook/VladaRH

DZS je objavio danas podatke za drugo tromjesečje, razdoblje od početka travnja do kraja lipnja u kojem je BDP narastao 1,2 posto. Naknadno su pogrešku ispravili pravdajući se da su željeli prikazati uzastopni rast kroz devet mjeseci.

Vladi to nije zasmetalo da doda još tri mjeseca.

- Zahvaljujući reformama, jačanju osobne potrošnje, rastu industrijske proizvodnje i izvoza, hrvatsko gospodarstvo poraslo je treći kvartal zaredom, i to dvostruko brže nego u prethodnom - objavili su.

Idi na 24sata

Komentari 434

  • eto_bas_zato 01.09.2015.

    predizborne priče, laži i obmane javnosti

  • Ray Barone 30.08.2015.

    Ovi nisu normalni...došli smo do dna i logično je da turistička sezona digne bdp prema gore...kad se prestanu čuditi rastu bdp-a mogli bi i nešto napraviti da se trend rasta nastavi i nakon turističke sezone...mogli bi probati otvoriti i neka radna mjesta za promjenu...

  • boki21 29.08.2015.

    dosta laži jedino u državi što raste je broj blokiranih građana i javni dug, minusi na računu.plaće ne rastu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare