Obavijesti

News

Komentari 434

Iznad očekivanja: BDP rastao 1,2 % u drugom tromjesečju

Iznad očekivanja: BDP rastao 1,2 % u drugom tromjesečju
2

Državni zavod za statistiku: Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2 % u odnosu na isto tromjesečje 2014.

VIDEO

Iako je bilo najavljeno da će BDP porasti za oko 0,7 posto , Državni zavod za statistiku je objavio u petak kako je BDP realno veći za 1,2 posto .

>>> Vrdoljak: Smjer kojim idemo dokazuje da naše mjere daju rezultate

- U ovom priopćenju za javnost Državni zavod za statistiku objavljuje prvu procjenu tromjesečnoga bruto domaćeg proizvoda (BDP) za drugo tromjesečje 2015. Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2 % u odnosu na isto tromjesečje 2014. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,7 %, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 1,4% - objavio je Državni zavod za statistiku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:31

Rast gospodarstva možemo zahvaliti jačanju osobne potrošnje , koja je ujedno i najveća sastavnica BDP-a. Na to ukazuje rast prometa u trgovini na malo u drugom tromjesečju za otprilike 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Vladina greška: Pohvalili se rastom tri mjeseca unaprijed

Vlada je u euforiji oko rasta BDP-a napravila i grubu pogrešku . Na svojoj službenoj Facebook stranici objavili su da BDP raste već devet mjeseci ove godine, odnosno pogriješili su jedno tromjesečje. Za razdoblje od srpnja do rujna tek treba objaviti podatke u kasnu jesen.

Facebook/VladaRH

DZS je objavio danas podatke za drugo tromjesečje, razdoblje od početka travnja do kraja lipnja u kojem je BDP narastao 1,2 posto. Naknadno su pogrešku ispravili pravdajući se da su željeli prikazati uzastopni rast kroz devet mjeseci.

Vladi to nije zasmetalo da doda još tri mjeseca.

- Zahvaljujući reformama, jačanju osobne potrošnje, rastu industrijske proizvodnje i izvoza, hrvatsko gospodarstvo poraslo je treći kvartal zaredom, i to dvostruko brže nego u prethodnom - objavili su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 434
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...