To je to što me zanima!

Dualnim obrazovanjem učenici će steći više praktičnih vještina

Hrvatska želi primijeniti iskustva Austrije, Švicarske i Njemačke kako bi unaprijedila temeljno strukovno obrazovanje. Tamo se đaci odmah nakon škole zaposle...
Vidi originalni članak

Austrija, Njemačka i Švicarska primjeri su izvrsne usklađenosti gospodarstva s tržištem rada. Njihova su veleposlanstva zbog toga odlučila pomoći Hrvatskoj.

Vlada je tako učinila prve korake kako bi unaprijedila temeljno strukovno obrazovanje. Na forumu u zagrebačkoj dvorani “Lisinski”, koji su organizirala veleposlanstva tri zemlje, predstavili su dokument kojem je cilj dati praktične preporuke za uvođenje i razvoj dualnog strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Manja nezaposlenost

Dualno obrazovanje, odnosno povezivanje tržišta rada i obrazovnog sektora, znatno pridonosi smanjenju nezaposlenosti mladih. Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj, pohvalio se vrlo niskom stopom nezaposlenosti u svojoj zemlji.

- Tradicija dualnog obrazovanja kod nas postoji oduvijek. Korijeni ovog sustava sežu daleko u našu povijest, gotovo od srednjeg vijeka. Ona podrazumijeva da se 70 posto nastave odvija u stvarnom radnom okruženju, a tek 30 posto unutar obrazovnih institucija - rekao je Estermann.

Andreas Wiedenhoff, veleposlanik Republike Austrije, objasnio je da bi Hrvatska trebala razviti specifičan model dualnog obrazovanja.

- Ne postoji recept koji će jednako funkcionirati u svim zemljama. Naši su primjeri donekle slični, no i unutar njih ipak postoje razlike. Nastojimo vam pružiti primjer kako sustav može funkcionirati, ali svaka zemlja treba razviti model u skladu s vlastitim mogućnostima - rekao je veleposlanik.

Na Forumu su gospodarska udruženja preporučila da bi strukovne škole trebalo uključiti u pilot projekte i po potrebi smanjiti minimalan broj učenika.

Suradnja međe školama

Utvrdili su kako bi trebalo pokrenuti kampanju koja bi promovirala strukovno obrazovanje u društvu. Dogovor je pao i u vezi suradnje naših sa strukovnim školama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Također su predložili da se u Hrvatskoj priznaju međunarodne svjedodžbe o završenom dualnom strukovnom obrazovanju.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • dkmjnn 25.05.2017.

    To bi bilo odlično. Moj sin upravo završava prvi razred srednje škole (četverogodišnja u turizmu) i jako sam zainteresirana upravo za taj model. Stipendiranje, uz praksu, mogućnost zaposlenja, ali i daljnjeg doškolovanja i napredovanja. Samo me strah da će on prije završiti školu nego što to zaživi kod nas.

  • Hiroo_Onoda 25.05.2017.

    Jel i u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj radnici moraju kositi gazdin vrt?

  • kuglica 25.05.2017.

    Dok god ovom zemljom vladaju i upravljaju korupcija, lopovluk, zaplotnjaštvo, podobnost namjesto stručnosti, reda, rada, dok god ne raščistimo sa vlastitom prošlošću i nazovemo stvari pravim imenom, dok su god u zemlji sa preko 300.000 nezaposlenih i isto toliko iseljenih stručnjaka najvažnije teme WW II, ustaše, partizani, '91., pederi, lezbe, abortusi, prijevremeni izbori, preslagivanja unutar vlade, dok je god obrazovanje najzanemarenija stavka, dotle o ovim svijetlim primjerima možemo samo sanjati i maštati...i tako će biti narednih 50ak godina...

Komentiraj...
Vidi sve komentare