To je to što me zanima!

Dug od 100 milijuna kn: Brod Peristil stao zbog Brodosplita

Kako bi Peristil mogao nastaviti ploviti Karipskim morem Brodosplit traži podmirenje duga ili odgovarajuća bankovna jamstva za izgradnju dva broda iz 2010. godine
Vidi originalni članak

Nakon što je Brodosplit zbog duga od oko 100 milijuna kuna sudski blokirao plovidbu Jadroplovova broda Peristil u Panami, oglasila se uprava te brodarske tvrtke tvrdeći da se radi o nezakonitom činu. 

Kako bi Peristil nastavio ploviti iz Karipskog mora gdje je prisilno zaustavljen, Brodosplit traži podmirenje duga ili odgovarajuća bankovna jamstva za izgradnju dva broda iz 2010. godine. 

Brodosplit: Bili smo primorani na to

- Izgradnjom i isporukom brodova za naručitelja Jadroplov ostao je nepodmiren dug prema Brodosplitu u iznosu od 17.898.000,00 američkih dolara glavnice, te pripadajuće ugovorne kamate. Stoga smo, skoro godinu dana od potpisa Ugovora za kupnju i prijenos dionica Brodosplita, a u svrhu zaštite poslovnih interesa Brodosplita, bili primorani poduzeti sve pravne korake u smjeru zaštite interesa Brodosplita. Pri tom napominjemo kako svi dosadašnji pokušaji da se ovaj slučaj riješi sporazumno, u kojem je Brodosplit bio spreman ne naplatiti pripadajuće ugovorne kamate, nisu urodili plodom – poručili su iz DIV grupe, vlasnika Brodosplita.

Jadroplov: Dio novca je dužna dati država

Iz Jadroplova, pak, tvrde kako prema sporazumu za sporna dva broda dužna država dati dio novca, a oni ga preusmjeriti na račun splitskog Škvera u roku od tjedan dana. Dodaju i kako im je Brodosplit bez upozorenja zaustavio brod, te naštetio ugledu u svijetu. Tražit će i naknadu štete od Brodosplita. 

Inače, Jadroplov danas ima 8 brodova, 50-ak djelatnika u glavnom uredu u Splitu, te 350 pomoraca na ugovoru. Prosječna starost flote je 9 godina. Hrvatski fond za privatizaciju raspolaže s većinskim  paketom od 72,69 % dionica Jadroplova, a  ostatak je rukama pravnih osoba  i malih dioničara. 


Idi na 24sata

Komentari 6

  • nopliz, nopliz 04.03.2014.

    što nisu odmah po dolasku obajvili brojeve koje im je ostavila bivša vlada, nego sad tu stalno podmeću kosture ...

  • 27.02.2014.

    pa dobro,sda smo u dugovima..ajmo probat onaj recept bez dierktora ,ono sta je bilo u jednom malo clanku,o mjestu ivancu,ajmo bez direktora i menadjera poslovat,zdravo ekonomski i trgovinski pa da vidimo di cemo doc??????

  • POTPEC 27.02.2014.

    Nije briga brodosplita ili njegovog vlasnika za parama. Vlasnik brodosplita samo sanja kako da dođe do još jedne dobre firme za male pare.

Komentiraj...
Vidi sve komentare