To je to što me zanima!

Dva bivša pripadnika HVO-a optužena su za ratne zločine

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podignulo optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje tereti za zločine nad srpskim civilima ...
Vidi originalni članak

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podignulo optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje tereti za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima na području Brčkog.

Optuženi su Mensur Đakić (68) rođen u Brčkom i Begzad Kajtazi (54) rođen u Drenici u Srbiji.

Tijekom rata u BiH Đakić je bio zapovjednikom bojne a Kajtazi bojovnik 108. brigade HVO Bosanska Posavina.

U rujnu 1992. u vrijeme napada na selo Bukvik na području Brčkog koje je bilo nastanjeno Srbima, kako se navodi u optužnici, oni su postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i  ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zatočenika za vrijeme rata.

Kajtazija se tereti da je pucajući iz vatrenog oružja ubio dvije žene srpske nacionalnosti, a Đakića da kao zapovjednik bojne nije spriječio jednog pripadnika HVO-a da počini ubojstvo tri zatočenika srpske nacionalnosti te je propustio procesuirati i kazniti počinitelja.

Obojica su optuženi da su počinili ratni zločin protiv civila.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje oko 60 svjedoka i stručnih vještaka a priloženo je više desetaka materijalnih dokaza. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Pajkovic.oliver@gmail.com 12.01.2017.

    Svatko tko je kriv trebao bi snositi svoju krivicu tako i pripadnici hvo_a

  • mariocalabrese 10.01.2017.

    Ma to su sve izmisljotine u tome ratu nije bilo zlocina ljudi su sami sebi unistavali imovinu i izvrsavali samoubojstva u zasjedama. ovima treba pojacati mirovinu plus dionice i treba proglasiti erojima.

  • 0304 09.01.2017.

    Vidi se tko je branio Bosnu. Bio je to HVO kad su i muslimani išli u HVO. HVO je bio taj koji je branio i obranio Brčko i Orašje a ne Armija BiH

Komentiraj...
Vidi sve komentare