To je to što me zanima!

Egzodus učenika: Odlaze s roditeljima, sele iz Hrvatske

Iz škola na području Brodsko-posavske županijie roditelji su ispisali čak 140 djece jer odlaze raditi u inozemstvo. Isto se događa i u školama u Dalmaciji...
Vidi originalni članak

Školsko zvono samo što se nije oglasilo, a u učionice na području Brodsko-posavske županije ove jeseni ući će oko 140 učenika manje, koje su roditelji ispisali zbog odlaska na rad u inozemstvo.

Podatak je zabrinjavajući i alarmantan.

- Javili su nam se ravnatelji pojedinih škola i rekli da su roditelji ispisali djecu jer odlaze na rad u inozemstvo. Naše školstvo je ionako u teškoj situaciji, godišnje gubimo desetak i više razreda jer se svake školske godine upiše od 250 do 300 učenika manje. Shvaćam ljude koji odlaze za boljim životom, na što ih je natjerala gospodarska situacija, ali oni i njihova djeca odlaze zauvijek – rekla je Anica Vukašinović iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Brodsko-posavskoj županiji. Samo u OŠ “Antun Mihanović” u Slavonskom Brodu roditelji su ispisali skoro jedan cijeli razred, 20 djece.

- Žalosno je to, ali ljudi imaju pravo tražiti bolji život za sebe i svoju djecu - rekla je ravnateljica Snježana Vinarić.

I u školi u Vranovcima, potvrdio nam je ravnatelj, 21 dijete se ispisalo i s roditeljima otišlo preko granice. Neki smatraju kako broj od 140 djece u ovoj županiji nije potpun, ali na području cijele zemlje zasigurno je daleko veći. I rast će.

Silično je i na jugu Hrvatske. Milan Katanušić, predsjednik je zajednice Imoćana u Mainzu, u proteklih osam mjeseci, kaže, u Njemačku je doveo 350 Hrvata.

- To su radno sposobni muškarci, kojima tražimo posao i osiguravamo smještaj. Oni dolaze pripremiti teren kako bi doveli obitelji. No lakše je dobiti posao nego stan. Morate imati stalni radni odnos i tri platne liste. Zato prvo dolaze muškarci, a za 90 posto njih stići će i cijele obitelji - kaže Katanušić.

I ravnatelji splitskih škola uočili su ovaj zabrinjavajući trend. Iz Osnovne škole Mertojak tri obitelji su ispisale svoju djecu. U školi Stobreč neće se nastaviti obrazovati dva brata koja su se s roditeljima odselili u Irsku.

- Curicu su roditelji ispisali jer su otišli raditi u Irsku - govore nam u splitskoj školi Ravne njive. Bez dvije djevojčice ostala je OŠ Kamenšine.

- Jedna odlazi u Austriju, druga u Njemačku. U pitanju su djevojčice čiji roditelji periodično rade u tim zemljama, pa se školuju malo amo, malo tamo - govore nam djelatnici. Iz Osnovne škole Plokite majka je ispisala dva dječaka te odlaze u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje otac trenutno radi.

Oni će se, doduše, već dogodine vratiti, ali većina neće još godinama. Ravnatelji škola kažu da će se potpuni podaci o djeci koja su s roditeljima napustila Hrvatsku znati tek kad počne nastava. Roditelji, kako tvrde ravnatelji, po zakonu nisu obvezni ispisati dijete iz škole, niti obrazložiti zašto ispisuju djecu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Coolinda 06.09.2015.

    Hvala vam u SDP-u, toliko ste sposobni da tjerate djecu iz zemlje. Nehumana ste stranka.

  • 05.09.2015.

    Svake godine u brodskoj zupaniji upisuje se manje prvih razreda ove god nema oglasa za ucitelje jer ima tehnoloskog viska ucitelja al svake god izlazi generacija ucitelja

  • mama2misa 05.09.2015.

    Već 2 godine tražim posao i jedino šta mogu raditi je konobariti po lokalnim birtijama za 2500kn i to i subotom i nedjeljom..U zadnje vrijeme i za to sam prestara jer Imam 36 godina i ne nosim minjake..Upravo sam se sa mužem vratila iz Austrije gdje Imam puno više šanse za zapošljavanje nego ovdje a plača obične čistačice je 1100 euro mjesečno od pon-pet..Kada naučim jezik savršeno možda nađem nešto i u svojoj struci ekonomiste šta mi i je cilj a do onda rađe čistim za 1100 eura nego konobarim svaki dan za 300 eura...A hrana ima iste cijene kao i kod nas pa sada vi izračunajte!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare