Obavijesti

News

Komentari 18

Egzodus učenika: Odlaze s roditeljima, sele iz Hrvatske

Egzodus učenika: Odlaze s roditeljima, sele iz Hrvatske
1

Iz škola na području Brodsko-posavske županijie roditelji su ispisali čak 140 djece jer odlaze raditi u inozemstvo. Isto se događa i u školama u Dalmaciji...

VIDEO

Školsko zvono samo što se nije oglasilo, a u učionice na području Brodsko-posavske županije ove jeseni ući će oko 140 učenika manje, koje su roditelji ispisali zbog odlaska na rad u inozemstvo.

Podatak je zabrinjavajući i alarmantan.

- Javili su nam se ravnatelji pojedinih škola i rekli da su roditelji ispisali djecu jer odlaze na rad u inozemstvo. Naše školstvo je ionako u teškoj situaciji, godišnje gubimo desetak i više razreda jer se svake školske godine upiše od 250 do 300 učenika manje. Shvaćam ljude koji odlaze za boljim životom, na što ih je natjerala gospodarska situacija, ali oni i njihova djeca odlaze zauvijek – rekla je Anica Vukašinović iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti u Brodsko-posavskoj županiji. Samo u OŠ “Antun Mihanović” u Slavonskom Brodu roditelji su ispisali skoro jedan cijeli razred, 20 djece.

- Žalosno je to, ali ljudi imaju pravo tražiti bolji život za sebe i svoju djecu - rekla je ravnateljica Snježana Vinarić.

I u školi u Vranovcima, potvrdio nam je ravnatelj, 21 dijete se ispisalo i s roditeljima otišlo preko granice. Neki smatraju kako broj od 140 djece u ovoj županiji nije potpun, ali na području cijele zemlje zasigurno je daleko veći. I rast će.

Silično je i na jugu Hrvatske. Milan Katanušić, predsjednik je zajednice Imoćana u Mainzu, u proteklih osam mjeseci, kaže, u Njemačku je doveo 350 Hrvata.

- To su radno sposobni muškarci, kojima tražimo posao i osiguravamo smještaj. Oni dolaze pripremiti teren kako bi doveli obitelji. No lakše je dobiti posao nego stan. Morate imati stalni radni odnos i tri platne liste. Zato prvo dolaze muškarci, a za 90 posto njih stići će i cijele obitelji - kaže Katanušić.

I ravnatelji splitskih škola uočili su ovaj zabrinjavajući trend. Iz Osnovne škole Mertojak tri obitelji su ispisale svoju djecu. U školi Stobreč neće se nastaviti obrazovati dva brata koja su se s roditeljima odselili u Irsku.

- Curicu su roditelji ispisali jer su otišli raditi u Irsku - govore nam u splitskoj školi Ravne njive. Bez dvije djevojčice ostala je OŠ Kamenšine.

- Jedna odlazi u Austriju, druga u Njemačku. U pitanju su djevojčice čiji roditelji periodično rade u tim zemljama, pa se školuju malo amo, malo tamo - govore nam djelatnici. Iz Osnovne škole Plokite majka je ispisala dva dječaka te odlaze u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje otac trenutno radi.

Oni će se, doduše, već dogodine vratiti, ali većina neće još godinama. Ravnatelji škola kažu da će se potpuni podaci o djeci koja su s roditeljima napustila Hrvatsku znati tek kad počne nastava. Roditelji, kako tvrde ravnatelji, po zakonu nisu obvezni ispisati dijete iz škole, niti obrazložiti zašto ispisuju djecu.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa