To je to što me zanima!

'EK ćemo argumentirati da je arbitraža kompromitirana...'

Zaključujemo da nema povrede europskog prava, nije došlo do promjene na terenu, granica je tamo gdje je i bila 1991. Argumentirano ćemo odgovoriti na slovensku pritužbe, rekla je
Vidi originalni članak

Hrvatska će na vrijeme predati odgovor Europskoj komisiji u kojem će argumentirano reći da je Slovenija na najgrublji način kompromitirala arbitražni postupak, izjavila je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

 "Sutra trebamo predati odgovor na tužbu koju je Slovenija dala Europskoj komisiji. Za nas se ništa ne mijenja, odgovorit ćemo u smislu da za zahtjev Slovenije, pozivanjem na članak 259 Ugovora o EU, nema ni osnove niti je trebalo ići tim putem. Mi smo vrlo jasno ponudili dijalog i pravni okvir kroz koji bi mogli razgovarati. Slovenija je odlučila ići tim putem, dala je pritužbu Komisiji, a mi ćemo sutra u našem odgovoru jasno reći da arbitražna presuda koja je rezultat arbitražnog postupka koji je na najgublji način bio kompromitiran od strane slovenskog suca i agentice, nije mogao dati pravi rezultat koji bi obvezivao Hrvatsku. Mi u tom smislu zaključujemo da nema povrede europskog prava, nije došlo do promjene na terenu, granica je tamo gdje je i bila 1991. i mi ćemo argumentirano odgovoriti na slovensku pritužbu", rekla je novinarima ministrica, koja u Luxembourgu sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

MVEP: ''Neprihvaćanjem arbitražne odluke RH ne krši pravo EU''

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da se do 17. travnja pismeno očituje o slovenskom pismu kojim Ljubljana traži mišljenje Komisije o svom stajalištu da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo. 
 Na upit tko će Hrvatsku predstavljati na usmenom izjašnjavanju 2. svibnja, ministrica je odgovorila da je uobičajeno da na to idu pravni stručnjaci. 

PODIŽU TUŽBU Hrvatska će se u roku očitovati o slovenskom pismu Komisiji

"Običaj je da na to idu pravni stručnjaci. Vrlo rijetko se države odlučuju doći na političkoj razini i to obično nije dobro prihvaćeno u Komisiji niti se smatra potrebnim. To su pravne stvari o kojima trebaju govoriti pravni stručnjaci. Mislimo da na to trebaju ići iskusni međunarodni stručnjaci i stručnjaci za europsko pravo, koji mogu o tome meritorno govoriti", rekla je Pejčinović Burić.
 Slovenija je pokrenula postupak pred Europskom komisijom u skladu s člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska, nepriznanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017., krši pravo Europske unije. Time je formalno pokrenut postupak u okviru Europske komisije, koji traje tri mjeseca, i u kojem obje strane trebaju razmijeniti pisane podneske i održati usmenu raspravu u Europskoj komisiji.

ERJAVEC: 'Nadam se da će Komisije RH uvjeriti da poštuje arbitražu"

Na kraju postupka Europska komisija može iznijeti svoj stav o navodnoj povredi prava EU, ali ne mora. Neovisno o tome hoće li Komisija dati svoje mišljenje ili ne, Slovenija po isteku tog tromjesečnog razdoblja može Sudu EU podnijeti tužbu protiv RH.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Zorba 17.04.2018.

    U Rvatima cuci uvjek nesto prokleto...

  • Dak1959 16.04.2018.

    Ne vjerujem Plenkiovoj vladi !

  • VisokoToksični 16.04.2018.

    Imaš osmijeh ko da si na strani Slovenije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare