To je to što me zanima!

EK predlaže 50 milijardi eura u zajmovima i bespovratnoj pomoći Ukrajini do 2027. godine

Pomoć Ukrajini predložena je u okviru revizije sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027.
Vidi originalni članak

Europska komisija je u utorak predložila iznos od 50 milijardi eura pomoći Ukrajini u obliku zajmova i bespovratne pomoći za sljedeće četiri godine.

Pomoć Ukrajini predložena je u okviru revizije sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027.

 Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je rekla da je dosad izravno iz proračuna EU-a dodijeljeno 30 milijardi eura Ukrajini. “To naravno nikada nije bilo predviđeno u našem VFO-u. Zbog toga sada moramo preispitati naš proračun”, izjavila je von der Leyen.

 “Predlažemo financijsku rezervu za Ukrajinu za sljedeće četiri godine od 50 milijardi eura, što uključuje zajmove i bespovratnu pomoć”, rekla je predsjednica Komisije.

 Ta financijska rezerva dat će perspektivu Ukrajini i potaknuti druge donatore da se angažiraju, dodala je predsjednica Komisije.

 Komisija je također predložila povećanje dugoročnog proračuna za 15 milijardi eura za upravljanje migracijama.

IZ MINUTE U MINUTU Navaljni najavio početak nove masovne kampanje protiv Putina. Rusi napali Berislav

 Za migracijsku politiku Komisija predlaže 15 milijardi eura. Taj iznos bio bi namijenjen za potporu državama članicama u upravljanju vanjskim granicama, za pomoć trećim državama i migrantima u tim državama.

 “Predlažemo da našim državama članicama osiguramo financijsku potporu kako bi ojačale upravljanje vanjskim granicama. Moramo također intenzivnije surađivati s našim susjedima kako bismo im pomogli u ekonomskom razvoju i stabilizaciji. Moramo pojačati naša međunarodna partnerstva i stoga nam trebaju dodatna sredstva za sirijske izbjeglice u Siriji, u Libanonu, Jordanu i Turskoj, za južnu migracijsku rutu, za zapadni Balkan i za partnere diljem svijeta”, rekla je von der Leyen.

Komisija je također zatražila dodatnih 10 milijardi eura za jačanje otpornosti i konkurentnosti europskog gospodarstva.

 Da bi prijedlog Europske komisije stupio na snagu moraju jednoglasno podržati države članice te mora dobiti pristanak Europskog parlamenta.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • fo 21.06.2023.

    gospođo babo tko če to vračati

  • titin pionir 21.06.2023.

    Ukrajinčeki baš vas Urši i partneri  vole  al najebaliste  

  • 20.06.2023.

    Fino će se zaradit na kamatama i provizijama na zajmove. I zato rata mora biti, i mora trajat što duže. Bogati se bogate još više, obični ginu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare