To je to što me zanima!

Ekonomisti: Hrvatska će se od krize oporavljati još 8 godina

Stručnjaci naglašavaju kako je najveći problem što Vlada o ekonomiji više i ne razmišlja. Upozoravaju i da se Hrvatska vratila na razinu iz 2006. godine
Vidi originalni članak

Nastavi li se ovim tempom ništa ne raditi, neće nam ni osam godina biti dovoljno da se oporavimo. Najveći je problem što Vlada o ekonomiji više i ne razmišlja. Diče se sa stotinjak mjera oporavka koji će teško realizirati. Jedini način da stvari krenu na bolje je da se program svede na tri do pet mjera koje su provedive u kratkom roku, a koje će otvoriti radna mjesta i dati kruh u ruke, rekao nam je ekonomist Dragan Kovačević.

Analitičar Zdeslav Šantić za Net.hr rekao je da se Hrvatska vratila na razinu iz 2006. godine. Dodaje da je glavni razlog pada BDP-a veliki pad stranih investicija te potrošnja građana, koja je na niskoj razini. U zadnje tri godine otkako je gospodarska kriza počela tresti Hrvatsku, BDP nam je pao sedam posto. Tek u trećem kvartalu 2010. zabilježen je rast od 0,2 posto BDP-a, no već kraj godine donio je pad od 0,7 posto.


Idi na 24sata

Komentari 62

  • zelot 28.02.2011.

    Potrošnja građana je pala jer su potrošili svoj kreditni limit. To je svakom ozbiljnijem ekonomistu jasno. Isto kao što im je jasno da je rast potrošnje baziran na kreditima neodrživ. Pravi rast BDP-a ostvaruje se proizvodnjom i izvozom, a ne uvozom i potrošnjom građana u trgovačkim lancima. Sve ostalo je mazanje očiju i guranje glave u pijesak.

  • rodorodo 28.02.2011.

    Pa to je sve normalno "uzdaj se use i u svoje kljuse" Naša ekonomija je usmerena na porez, prirez, trošarinu, doprinose itd. znači harač, harač. Pa netreba baš previše pameti da se naš kompletan zakon odveze kamionima na Hrelić i zapali, uveze zakon iz Švicarske, Njemačke itd. prevede na Hrvatski i to je to. I netreba ništa više izmišljat kad ima pametnijih od nas. Živjela Kosorka i Hrvatska vlada, samo tako dalje udrite po malom narodu.

  • user_21162 28.02.2011.

    Šta znači to "još"; pa zar se počela oporavljati, već?

Komentiraj...
Vidi sve komentare