To je to što me zanima!

Ekvador SAD-u: Ne prijetite nam zbog Edwarda Snowdena

Zbog prijetnji, drskosti i arogancije američkih sektora koji nam prijete da će ukinuti povlaštene tarife zbog Snowdena, odričemo ih se, rekao je predsjednik Correa...
Vidi originalni članak

Prkosne vlasti Ekvadora rekle su kako neće pokleknuti pod američkim pritiskom dok odlučuju o azilu za zviždača Edwarda Snowdena. Ekvadorski predsjednik Rafael Correa i drugi visoki dužnosnici rekli su u četvrtak da odbijaju trgovinske povlastice koje im nudi SAD kao dio pakta o slobodnoj trgovini ATPDEA

- Zbog prijetnji, drskosti i arogancije određenih američkih sektora koji nam prijete da će ukinuti povlaštene tarife zbog slučaja Snowden, Ekvador govori svijetu da se jednostrano i definitivno odriče tih povlaštenih tarifa - rekao je Correa i dodao kako neće popustiti. 

- Strašno je pokušavati delegalizirati državu jer je primila peticiju za azil - rekao je. Ekvador još razmatra molbu za azil koja je tu južnoameričku zemlju stavila pod povećalo. Snowden, kojemu prijete optužbe za špijunažu, za neke je izdajica, a za pristaše junak, piše CNN

Correa, ljevičarski ekonomist, poznat je po tome da zajedno s drugim južnoameričkim vođama, naziva Amerikance imperijalistima. Zahvaljujući Snowdenu dobio je priliku da svima kaže svoje mišljenje. Osvrnuo se i na kritiku u Washington Postu u kojem je pisalo da Ekvador ima dvostruke standarde jer zemlja razmatra azil za Snowdena, a zakonima suzbija slobodu medija. 

- Kakva glupost! Jesu li svjesni moći međunarodnih medija? Stavili su naglasak na Snowdena i 'zle' zemlje koje ih podržavaju kako bi svi zaboravili što je zapravo objavljeno pred Amerikancima i cijelim svijetom - rekao je Correa.

Amerikanci traže 30-godišnjeg IT stručnjaka jer je medijima otkrio tajne nadzora građana koje je otkrio radeći u agenciji NSA. Optužen je zbog krađe državnog vlasništva i neovlaštenog odavanja državnih tajni. Snowden se skrivao u Hong Kongu kada su tajne procurile. Trenutačno je u tranzitnoj zoni moskovske zračne luke.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • pravičan 28.06.2013.

    sada će najnoviji teroristi (bombaši) u SAD-u biti ljudi sa Ekvadora !!! tako to biva sa amerima!! tko im se zamjeri taj postaje prijetnja sigurnosti,slobode i ustava!! ali eto ipak netko ima petlje pokazati jezik SAD-u.

  • emma123 28.06.2013.

    e Correa, svaka čast, treba ih vratiti na početak i ne dozvoliti da umanjuju i izbjegavaju ono što je i dovelo do "situacije"

  • wisefool 28.06.2013.

    Correa je jedan od rijetkih političara u svijetu danas koji zaista štiti interes svoga naroda, a ne banaka i korporacija

Komentiraj...
Vidi sve komentare